Tio krav på regeringens klimatpolitik

TT

Publicerad 2023-03-29

Det klimatpolitiska arbetet måste koordineras under statsministerns ledning, menar Klimatpolitiska rådet. Arkivbild.

Det svenska klimatarbetet har bromsats in. För att öka takten behöver bland annat statsministern ta ett större ansvar och bredda samarbetet med fler myndigheter, anser Klimatpolitiska rådet.

Målet för klimatpolitiken i Sverige är noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

I årets rapport presenterade Klimatpolitiska rådet tio rekommendationer för året som följer. De första fem handlar om genomförande och uppföljning av den klimatpolitiska handlingsplanen, och ser ut som följer:

1. Utforma en klimatpolitisk handlingsplan som leder till en accelererad klimatomställning så att utsläppen minskar i närtid och klimatmålen 2030 uppnås.

2. Se till att handlingsplanen omfattar alla sektorer och utnyttjar hela den samlade politiken för att nå det långsiktiga målet om noll nettoutsläpp 2045 och därefter negativa utsläpp.

3. Säkerställ att genomförandet av handlingsplanen prioriteras och koordineras inom regeringen under ledning av statsministern.

4. Följ årligen upp genomförandet av handlingsplanen i klimatredovisningen till riksdagen.

5. Ge relevanta myndigheter ett stående uppdrag att lämna underlag till den klimatpolitiska handlingsplanen med förslag som ger utsläppsminskningar som överstiger klimatmålen.

De övriga fem handlar är fördjupande handlar om att ta vara på klimatomställningens momentum och samverkan med andra samhällsmål.

6. Gör samhället mindre känsligt för framtida resursprischocker, till exempel genom åtgärder för effektivare energi-, material- och produktanvändning och diversifierad tillförsel.

7. Bygg upp kompetens och beredskap för att i framtiden kunna utforma och effektivt genomföra kortsiktiga krisinsatser utan att dessa motverkar möjligheterna att nå långsiktiga klimatmål.

8. Fortsätt utveckla goda exempel på planeringsprocesser och samverkansformer som kan bidra till en accelererad omställning och samtidigt bättre ta tillvara synergier och göra avvägningar mellan olika intressen.

9. Genomför under mandatperioden en översyn av relevanta samhällsmål för att säkerställa att mål och styrning är förenliga med klimatmålen, i linje med vad riksdagen tidigare beslutat.

10. Utveckla en tydligare, övergripande berättelse om Sveriges klimatomställning.