Ministern pressar regioner att införa teoriprov för läkare

Publicerad 2024-03-28

Regeringen pressar landets regioner att införa teoriprov för utlandsutbildade läkare.

Efter Aftonbladets avslöjande om fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa säger utbildningsministern:

– Jag uppmanar regionerna att införa teoriprov.

I oktober kunde Aftonbladets granskande program 200 sekunder avslöja ett omfattande fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa.

Studenter från fyra olika universitet delade slående liknande berättelser: Ett systematiskt fusk, bristfällig praktik och en utbildning som de anser inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Efter avslöjandet valde Region Skåne i januari att införa ett teoriprov för alla läkare som söker en BT-tjänst hos dem (läs mer om AT/BT/ST-tjänst i faktarutan, reds anm.) för att kvalitetssäkra läkarnas kunskapsnivåer.

Nu har utbildningsminister Mats Persson och sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson skrivit ett brev till landets samtliga regioner. Där heter det bland annat:

Utbildningsminister Mats Persson.

– Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för att säkerställa kvaliteten i bland annat läkarutbildningen.

Utbildningsminister Mats Persson säger till 200 sekunder:

– Jag ser framför mig att fler regioner allt eftersom kommer att agera i linje med Region Skåne och införa inträdesprov, vilket jag uppmanar till.

Sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson vill inte ge några ytterligare kommentarer, utöver det som står i brevet till regionerna. I brevet från de båda ministrarna heter det bland annat:

– Vi har uppmärksammat att det i media påpekats att det kan finnas brister i grundutbildningen för läkare som utresande studenter från Sverige får i några europeiska länder. Utöver det visar erfarenheter även att det finns skillnader i hur universitetsutbildningar fokuserar på teoretisk respektive praktisk utbildning.