Tonårstrio misstänks efter dödsskjutningen – anhölls tidigt i morse

Uppdaterad 2024-03-22 | Publicerad 2024-03-21

Tre unga män har anhållits efter att en man i 30-årsåldern sköts ihjäl på torsdagskvällen söder om Stockholm.

Enligt uppgift satt han och åt på en restaurang när maskerade gärningsmän dök upp med en automatkarbin.

I mördarjakten ska polisen ha undersökt en misstänkt termosbomb och hittat ett vapen.

Strax före 21.20 fick polisen larm om skottlossning i Fittja, söder om Stockholm. På plats hittades en skottskadad man i 30-årsåldern på en restaurang.

På Aftonbladets bilder syns ett kulhål i entrédörren.

– Han har blivit skjuten i anslutning till det här matstället och ska tagit sig in dit. Men jag har inte alla detaljer, det utreder vi nu. Jag kan inte svara på om det befann sig andra personer på matstället, säger Nadya Norton, presstalesperson vid polisen.

Skotthål i entrén till restaurangen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet satt mannen och åt tillsammans med flera andra personer när gärningsmännen dök upp. De var maskerade och beväpnade med ett automatvapen av typen kalasjnikov (AK47).

En källa uppger att mannen träffades av tre skott i överkroppen och dog på plats. Polisen bekräftade efter midnatt att hans anhöriga underrättats och att en förundersökning om mord har inletts.

Fångades på film

Skjutningen fångades på övervakningskameror i området. Enligt uppgifter till Aftonbladet inleddes en jakt på tre maskerade och mörkklädda personer som flydde till fots i riktning mot Slagsta.

Nadya Norton uppgav inledningsvis att ingen är gripen, men hade senare under natten ett mera svävande besked:

– Jag kommenterar inte huruvida det är några gripna just nu, sa hon strax före klockan 01.

Strax innan klockan 07 på fredagsmorgonen meddelade polisen att tre män har anhållits misstänkta för delaktighet i mordet. Samtliga tre är tonåringar.

– De greps och förhördes under natten och har därefter anhållits av åklagare, säger Ola Österling, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Polisen tog beslag vid gripandet

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera personer hämtats till förhör. Polisen ska även ha gjort flera dramatiska tillslag i jakten på mördarna. En biljakt pågick på gång- och cykelbanor i området, uppger källor.

– Vi har säkrat mängder med spår och teknisk bevisning. Vi har även hållit ett antal förhör och gjort flera husrannsakningar. Vi har också hämtat in övervakningsfilmer, säger Ola Österling.

Polisen vill inte kommentera hur eller när de unga männen greps. Däremot kan man bekräfta att det togs beslag i samband med gripanden.

– Vi har säkrat föremål och företeelser som kommer väga stor vikt i det kommande förundersökningsarbetet, säger Ola Österling.

Uppgift: Fynd av vapen och misstänkt bomb

I ett skogsparti nära mordplatsen hittades senare en misstänkt termosbomb, enligt uppgift. Den undersöktes under natten av polisens bombtekniker. Inte långt därifrån ska polisen även ha hittat ett vapen i en annan skogsdunge.

I anslutning till båda fyndplatserna har polisen stoppat och kontrollerat en vit Uber-taxi, uppger ett vittne i området.

– Vi håller på med utredningsarbete, men jag kan inte gå in på vad vi gör, säger Nadya Norton.

Polisen spärrade av vid restaurangen i Fittja.

Följ ämnen i artikeln