Polischefen om gängkonflikterna: ”Kan bli mycket värre”

Publicerad 2023-11-12

Den senaste tiden har våldsdåden minskat.

Men läget kan snabbt förändras.

– Det pågår fler konflikter än de alla pratar om, säger underrättelsechef Jale Poljarevius.

Sverige har skakats av en aldrig tidigare skådad våldsvåg under hösten. Morden, sprängningarna, bränderna och skjutningarna avlöste varandra. Flera utomstående, oskyldiga och anhöriga till gängkriminella föll offer.

Även flera individer kopplade till gängmiljön.

Men den senaste tiden har antalet dåd minskat. Det kan bero på att flera högt uppsatta individer har åkt fast utomlands – däribland de fem männen i Tunisien.

Fyra av männen kopplas till Bronätverket, som är nära allierade med Foxtrot och gängledaren Rawa Majid. Två av dem bedöms vara ledarfigurer.

Även en högt uppsatt person från Foxtrot, gängets så kallade ”vapenchef”, har gripits i Serbien.

Att flera individer i ledarposition har åkt fast påverkar situationen till viss del, tror Jale Poljarevius, underrättelsechef för polisregion Mitt.

– Det är positivt att individer grips. Sedan får man titta på varje enskilt fall. Är det en strategisk ledare, en utförare, eller vilken individ har åkt fast? säger han.

 Jale Poljarevius.

Kan förvärras

Samtidigt vittnar lördagens sprängning i Bro, och det grova brottet i Sandviken på söndagsmorgonen, om att flera konflikter fortfarande pågår.

– Det som varit lugnt kan snabbt förändras och gå in i ett mer intensivt skede. Det pågår fler konflikter än det alla pratar om, säger han, och fortsätter:

– Det som hände igår kväll i Bro och imorse i Sandviken måste man ta i beaktande.

Han säger att polisen delar in aktörerna i två delar: A-aktör och B-aktör.

A-aktörerna är strategiska ledare, medan B-aktörerna kan vara potentiella våldsutförare.

Den senaste tiden har individer från båda kategorierna gripits.

Problemet är dock att många individer nu vill ta deras plats.

– Bekymret är att de leden har fyllts på av nya gänggrupperingar och individer som gått in i gängen. Om de tomma platserna fylls på kan konfliktläget fortsätta, eller till och med förvärras. Då står tomma ytor öppna för nya konflikter och ny konkurrens om marknaden, säger Jale Poljarevius.

Rawa Majid.

Rawa Majid kan dyka upp igen

En aktör som inte synts till under hösten är Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid.

Uppgifterna om vad som kan ha hänt honom är många. Bland annat förekommer uppgifter om att han har gripits utomlands, samtidigt som ryktena också har dementerats.

– Det kan vara så att en aktör är inlåst, han kan vara död, något annat kan ha skett, men man måste vara försiktig. Det är lätt att snabba slutsatser.

Hur man ska tolka frånvaron av en gängledare är inte helt enkelt, enligt Jale Poljarevius.

– Det är lätt att gå in i fällan att en viss tung aktör är borta. Om han försvunnit kommer läget bli annorlunda. Men om han dyker upp som gubben i lådan på julafton med en film på Instagram och säger att ”nu ska det här och det här hända” – för det har man redan sett andra individer göra – då kan läget också snabbt förändras. Man måste ta flera saker i beaktning, vara försiktig och inte dra för snabba slutsatser.

34-åriga Mustafa ”Benzema” Aljiburi pekas ut som Rawa Majids efterträdare.

Vill ta gängledarnas platser

Om det skulle visa sig att Rawa Majid faktiskt försvunnit bedömer polisen dock att hans högra hand Mustafa Aljiburi står redo att ta hans plats, enligt Polisens uppgifter som Aftonbladet tagit del av.

Detsamma gäller utbrytaren och numera ledaren Ismael Abdo, som tidigare var med i Foxtrot.

Där finns det misstankar om att individer från Zeronätverket skulle kunna kliva fram.

Oavsett vad som sker finns det också en stor risk att läget förvärras.

– Det är som med Björn Borg på 70-talet. Efter honom kom det en våg av tunga tennisspelare i Sverige. Det är lite det läget vi är i nu. Vi har haft gäng tidigare, men de här senaste har varit mycket framträdande och det kan komma en våg av nya individer som vill ta deras plats, säger Jale Poljarevius.

Han säger att det finns två sidor att se på situationen – å ena sidan är det positivt att många har gripits, å andra sidan kan det bli värre i det vakuum som uppstått.

– Vissa slår sig på bröstet och säger att vi är duktiga, andra säger att det är tur, andra säger att det är hårt arbete. Men det avgörande är egentligen hur många individer som är benägna att ta det här utrymmet i gängmiljön och riskera sitt liv. I slutändan finns det individer som är beredda att ta en annan persons liv och ta någon annans plats. Det handlar om status och pengar och makt. Samtidigt kan det också ebba ut, som med duktiga tennisspelare i Sverige.

Rawa Majid (vänster) och Ismael Abdo (höger)

Måste jobba på flera fronter

Han säger också att det är viktigt att polisen jobbar på flera fronter samtidigt nu. Dels med att gripa våldsverkare och förhindra de brott som sker i närtid, men också jobba proaktivt.

– Det krävs en disciplin från polismyndighetens sida, där vi tar in resurser som jobbar med att motverka rekrytering och främja avhopp. Vi får inte rycka bort resurserna då, vi måste ha hård disciplin och ger dem arbetsro och tid att jobba på lång sikt, säger Jale Poljarevius.

Han fortätter:

– Önskebilden som man har är att göra det brottsförebyggande och det repressiva samtidigt, överallt. Att man får en jämn fördelning av det arbetet.

Följ ämnen i artikeln