Ulf Kristersson om Sveriges roll i Nato

Publicerad 2023-01-08

SÄLEN/STOCKHOLM. Sverige ska luftpatrullera med Gripenplan vid Svarta havet och svenska markstridsförband kommer strida för Nato.

I dag specificerade Ulf Kristersson vilken roll Sverige kommer ha som Natomedlem.

– En attack på en medlem är en attack på alla medlemmar, sa Kristerssonsson i sitt tal.

I dag inleddes den årliga Folk och försvarskonferensen i Sälen. En av de hetaste frågorna som diskuteras är Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

När statsminister Ulf Kristersson presenterade vad Sveriges roll som fullständig medlem kommer att bli – någonting han är säker på att de andra medlemsländerna instämmer kring.

Det första är att Sverige kommer gå med i 15-ländersinitiativet, ett nytt initiativ som lanserades på Nato-mötet i oktober. Det kallas ”European sky Shield initiativ”.

– Sverige kommer bidra med nya förmågor med vårt flygvapen, vårt luftvärn och våra sensorer, säger Kristersson.

Svenska Gripenplan kommer också bidra i Natos luftpatrullering och incidentberedskap till Estland, Lettland och Litauen. Det kallas för Natos ”Baltic air policing”. Gripenplan kommer också patrullera vid Svarta havet och Island.

Den sista som Kristersson valde att lyfta är att Sverige kommer bidra med markstridsförband i Natos försvar, framför allt gällande de baltiska staterna.

Han berättade också att det inte är aktuellt med kärnvapen på svensk mark under fredstid.

Ulf Kristersson på Folk och försvar.

Kristersson om Turkiets krav

I dag har 28 av 30 medlemsländer godkänt Sverige som medlemmar i Nato. Ungerns statsministern Viktor Orbán har sagt att man kommer godkänna Sverige i februari, och kvar är nu bara Turkiet.

Kristersson säger att han är övertygad om att Turkiet kommer fatta ett beslut om ratificering.

Han säger att Sverige varken kan eller vill fullfölja vissa krav för att gå med i Nato.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, säger han på Folk och försvar-konferensen.

Efter sitt tal förtydligade Kristersson hur han ser på kraven från Turkiet.

– Vi har en väldig bra process tillsammans med Finland och Turkiet och gör precis det vi sa, vilket Turkiet bekräftar nu. Det pågår implementering av lagstiftning som förbjuder deltagande i terrororganisation, och det är välkänt att Turkiet namnger enskilda individer de vill se utlämnade. Det är också känt att Sverige har en lagstiftning som är tydlig och innebär att det är upp till domstol. Vi lämnar inte heller ut svenska medborgare till något land.

Det memorandum som är påskrivet med Turkiet, är det så långt ni sträcker er?

– Den överenskommelse vi har täcker ett ganska stora områden. Det handlar om att Sverige på ett kraftfullare sätt ska bekämpa terror och vara mer långsiktiga i det arbetet . Arbetet pågår, men det blir kanske aldrig slutfört. Det kan hända nya saker.

Du säger att det är upp till Turkiet nu, men finns det en risk att Sverige hamnar utanför Nato om de inte blir nöjda?

–Turkiet kan bara fatta sina egna beslut och jag har stor respekt för det beslut Turkiet tar. Men jag är övertygad om att Turkiet ser värdet i att Sverige och Finland blir medlem i Nato.