Kolmården och Furuvik stänger berg- och dalbanor

Publicerad 2023-06-26

Kolmården och Furuviksparken stänger attraktioner efter dödsolyckan på Gröna Lund.

På Liseberg går Lisebergbanan som vanligt – men med nyare tåg.

– Vi har fem år gamla tåg, de hade originaltåg, säger parkens vd Andreas Andersen till GP.

Kolmården stängs attraktionen Godiståget och på Furuviksparken stängs Draken. De både nöjesparkerna ägs och drivs av företaget Parks and resorts, som även äger Gröna Lund.

– Vår berg- och dalbana Godiståget har samma tillverkare som Jetline, det är endast därför, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården, till P4 Östergötland.

Både Furuviksparken och Kolmården hänvisar till att attraktionerna har samma tillverkare som Gröna Lunds berg- och dalbana Jetline, vilken olyckan inträffade på.

”Vi väntar in den pågående utredningen, då Draken har samma tillverkare som till Jetline. Även om ingenting pekar på att något skulle vara fel med Draken, kommer vi av säkerhetsskäl att stänga denna tillsvidare, skriver Furuvik på sin hemsida, rapporterar SVT Nyheter Öst.

På Kolmården körs fortfarande den största berg- och dalbana Wildfire som vanligt.

– Det är en helt annan tillverkare och konstruktion än Jetline säger, Christine Karmfalk till P4.

Lisebergbanan kör som vanligt

Berg- och dalbanan Lisebergbanan är också tillverkad av samma tyska företag som Jetline på Gröna Lund. Men attraktionen kommer att hålla öppet som vanligt, det rapporterar GP.

– Det är två orsaker till att vi gör en annan bedömning. Den ena är att vi har ett säkerhetsarbete på Liseberg som vi känner oss väldigt trygga i. Det är systematiskt, professionellt och kompromisslöst. säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Den andra anledningen menar Liseberg är att man 2019 investerade i Lisebergbanan och bland annat köpte fyra nya tåg.

–  Vi vet inte vad som hänt på Jetline men det verkar som att det är ett fel på tåget. Vi har fem år gamla tåg, de hade originaltåg, säger Andreas Andersen.

Premiärturen för Jetline på Gröna Lund gick 1988 och renoverades senast år 2000.