”Jag är chockad”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-29

SEB:s chefsekonom anser att krispaketet är nödvändigt

Förvånande och mycket negativt.

Så kommenterar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, beskedet att finansiella krispaketet på 700 miljarder dollar röstades ner av representanthuset i USA.

– Ärligt talat så är jag chockad.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Paketet som republikanska och demokratiska förhandlare förhandlade fram på söndagen är på totalt svindlande 700 miljarder dollar. Att man kom överens om ett förslag mötte positiva reaktioner.

Men på måndagen kom bakslaget. Representanthuset i USA röstade ner krispaketet. 226 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 207 röstade ja, uppger Reuters.

Respekt för processen

Enligt Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är krispaketet unikt.

– Det är enormt stort och något som gör stora ingrepp i den finansiella sektorn. Det kan även få konsekvenser för skattebetalarna.

Bergkvist menar att man därför ska ha stor respekt för den politiska processen och ge ledamöterna tid att diskutera och tänka efter. Men samtidigt är paketet en nödvändighet för att komma ur krisen.

– Jag är förvånad att man röstade ner paketet eftersom det är så pass viktigt att man får igenom detta. Ärligt talat så är jag chockad.

Varför tror du att man röstade ned förslaget?

– I ena vågskålen ligger 700 miljarder dollar, vilket är konkret och stor siffra. I den andra vågskålen ligger förlorad ekonomisk tillväxt, stigande arbetslöshet och aktiekurser samt fallande huspriser.

– Det är svårt att mäta hur mycket de sistnämnda faktorerna kommer att kosta om man röstar nej. Ledamöterna har vägt skålarna och sedan fattat beslutet. Men jag tror att vågskål nummer två skulle kosta mer än 700 miljarder dollar.

Robert Bergqvist hoppas att dörren inte är helt stängd för räddningsplanen. Han säger sig vara positiv – trots beskedet.

– Det är en nödvändighet att det sjösätts – samtidigt som jag har stor respekt för den politiska processen. Men förhandlingen måste ske skyndsamt.

Vad händer annars?

– Centralbankerna i olika länder har försökt att lösa problemen genom att låna ut mer dollar. De positiva effekterna från detta försvinner om amerikanska myndigheter och politiker inte förmår att lösa krisen. Om dörren verkligen stängs så tror jag att börserna pressar ner igen. Och vi i Sverige kommer självklart inte undan.

Vissa gör jämförelsen med svenska krisen på 90-talet. Hur ser du på det?

– Detta är mycket större, mer kraftfullt och globalt.