Bert Karlsson i snurrigt bråk om baracker

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-03-05

Entreprenören Bert Karlsson har hamnat i storbråk om baracker för asylsökande – och sena samtal till Mariestadspolitikers fruar.

– Till slut sa jag ordagrant åt honom att han kunde fara åt helvete, säger Stellan Kronberg (M).

Bert Karlsson ser inga konstigheter i samtalen och menar att det är M-politikernas sätt att blanda ihop korten – och att barackerna ska renoveras till toppskick.

Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlssons bolag Jokarjo AB omsatte förra året 350 miljoner kronor. Verksamheten går ut på att driva tillfälliga flyktingboenden åt Migrationsverket.

Sedan i somras är han involverad i planeringen av ett ankomstboende i Vallby en mil norr om Mariestad. Planerna har utlöst ett snurrigt bråk med flera turer.

”Skrämd och ledsen”

I slutet av januari beviljades tillfälligt bygglov för åtta baracker med plats för 50 personer.

Nu har barackerna fraktats till Vallby.

Men flera kommunpolitiker anser att byggnaderna inte håller måttet. Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) säger att Bert Karlsson innan bygglovet målade upp barackerna som "något fantastiskt".

– Men när jag ser de här fastigheterna blir jag skrämd, ledsen och förtvivlad. Att låta människor från krigshärdar bo i de här uttjänta barackerna är förfärligt. Det är 2015 i Sverige men det här liknar mer ett koncentrationsläger, säger Johan Abrahamsson.

Samtidigt uppger både kommunalrådet och flera personer i byggnadsnämnden att Bert Karlsson försökt påverka politikerna i nämnden.

– Han har ringt runt till flera av oss politiker och våra fruar. Det är förfärligt att man ska behöva hota sig fram till bygglov, säger Johan Abrahamsson.

”Så löjligt att det inte är sant”

Stellan Kronberg (M) satt som andre vice ordförande i byggnadsnämnden när ärendet bereddes.

– Han ringde en söndagskväll på min frus mobil. Under 20 minuter ringde han fem gånger och till slut sa jag ordagrant åt honom att han kunde fara åt helvete, säger han.

Stellan Kronberg uppfattade samtalen som hotfulla.

– Det är en påtryckning av ett myndighetsbeslut. Min fru tog väldigt illa vid sig eftersom han hotade med att omgående komma hem till oss.

Bert Karlsson medger att han ringt de påstådda samtalen.

– Att jag skulle ha hotat dem är så löjligt att det inte är sant. Jag ringde till dem två-tre gånger och fruarna ljög och sa till mig att de inte var inne. Då ringde jag hem till dem i stället.

– Jag hade upptäckt att han (Johan Abrahamsson, reds. anm.) gick in och styrde i byggnadsnämnden och ville prata om det. Det är ju inte lagligt, han ska inte lägga sig i nämndens arbete eller vad vi gör. Det är inte klokt hur Moderaterna i Mariestad använder makten. De gör allt för att stoppa invandringen. De skäller på Sverigedemokraterna men är precis likadana själva.

Ska renovera barackerna

Bert Karlsson betonar att det inte är han som sökt byggloven utan markägaren Raili Kosonen som också ska sköta driften av ankomstboendet. Enligt henne är Bert Karlssons roll att vara byggherre i projektet samt att leverera mat till boendet. Det är också han som har tilldelningen av kontraktet med Migrationsverket.

De två samarbetspartnerna hävdar att kommunalrådet Johan Abrahamsson förföljt dem sedan han blivit nekad att sälja mat till ett boende för ensamkommande flyktingbarn som Raili Kosonen planerade.

– Han är totalt korrupt. Sedan han fick avslag på anbudet från sin cateringfirma har han betett sig för jävligt, säger Bert Karlsson.

Anbudet bekräftas av Johan Abrahamsson som i sin tur hävdar att maten han ville sälja var alldeles för dyr för boendet i fråga.

Både Bert Karlsson och Raili Kosonen värjer sig mot kritiken mot barackerna.

– De vet inget om det här för barackerna är inte färdiga. Vi totalrenoverar dem och bygger dem från början. Det kommer att bli så nytt så nytt. Alla väggar blir nya. Det enda vi använder är själva stommen, säger Bert Karlsson.

– Johan Abrahamsson blev sur och ledsen när han fick avslag och nu försöker han stoppa vårt boende. De här modulerna kommer att bli jättefina, säger Raili Kosonen.

John Granlund
Lindah C Mohlin