”Det blir en svår debatt för dem”

Publicerad 2014-09-11

Partierna snackar om kriminalpolitik - live hos Aftonbladet

”Ska bli jättekul” Lennart Ekdal leder ”Brottscentralen”.

I kväll samlas tungviktare från alla riksdagspartier i "Brottscentralens" studio.

För en direktsänd valdebatt på Aftonbladet.se – om kriminalpolitik.

– Skjutningarna på öppen gata fortsätter, det blir en svår debatt för de borgerliga, säger Morgan Johansson (S).

Kvällens sändning av "Brottscentralen" på Aftonbladet.se är första och enda gången där kriminalpolitiken står i centrum för en valdebatt. Riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner är på plats i livestudion och debatten leds av programledaren Lennart Ekdal.

– Brottscentralen är inne på sin tredje säsong och det ska bli jättekul att efter 150 program ta allt det som vi fått fram under den här tiden och bolla mot partiernas kriminalpolitiska talesmän, säger han.

Med på plats i studion finns även programledaren Thabo Motsieloa, Oisín Cantwell, kriminalreporter Johanna Hellsten och sociala medier-redaktör Hanna Aler Sjöqvist.

 ”Det blir en svår debatt för de borgerliga”

Politikerna kommer att ställas inför några av valets viktigaste kriminalpolitiska frågor: gängkriminalitet, framtidens polis, vardagsbrotten och brotten på internet.

Redan före debatten går Morgan Johansson (S) till attack mot de senaste årens kriminalpolitik.

– Under de borgerligas år vid makten så är siffran för andelen brott som klaras upp den sämsta på tio år. Det blir en svår debatt för dem, säger han.

Han tycker även att den borgerliga regeringen misslyckats med att stoppa gängkriminaliteten, en av frågorna som kommer att debatteras i sändningen.

– Skjutningarna på öppen gata fortsätter och nyrekryteringen av ungdomar till gängen har inte brutits, säger Morgan Johansson.

"Man kan inte bara titta på statistik"

Krister Hammarbergh (M) håller inte med Morgan Johansson.

– Människors upplevda trygghet har ökat, det går inte att bara titta på statistiken. Vi har fler polisen än tidigare och det bidrar till en ökad trygghetskänsla, säger han.

Vid årsskiftet kommer polisen att omorganiseras för att öka effektiviteten inom myndigheten, en förändring som den borgerliga regeringen drivit igenom.

– Det kommer bli en svår debatt även för Morgan Johansson, säger han.

Frågor från tittarna

Debatten kommer att ta avstamp i de frågor som engagerar Brottscentralens tittare.

– Vi har valt ämnen utifrån erfarenheterna av ett års dagliga sändningar kring brott och straff, säger Jonas Berg, Brottscentralens redaktionschef.

Tittarna kommer också att medverka i debatten och få chansen att ställa sina frågor till politikerna.

– Brottscentralen bygger på interaktivitet och det kommer märkas i vår debatt, säger Jonas Berg.