”Man blir livrädd”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Polisen ser samband mellan våldsdåden vid Tornfalksgatan

Natten till i går besköts en Volvo V 40 med flera skott på en tvärgata till Tornfalksgatan. Bara ett halvt dygn tidigare sprängdes en Mercedes på nämnda gata. ”Det är klart man blir livrädd”, säger en kvinna som bor mitt emellan attentatsplatserna.

En skottlossning och en bilsprängning i samma område. Polisen räknar med att det finns ett samband mellan de senaste dagarnas attentat vid Tornfalksgatan i Malmö.

Attentaten kopplas till en gängstrid mellan Outlaws och Brödrarskapet om kontrollen över kokaintrafiken i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Det var en jugoslavisktillverkad handgranat, placerad under vänster framdäck, som detonerade under en personbil på Tornfalksgatan i Malmö i onsdags. Granaten var osäkrad och placerad under spänn under däcket. När den 21-åriga föraren startade bilen rullade den dock ut från däcket så att all sprängverkan riktades ut mot gatan. Därmed klarade sig 21-åringen och hennes 24-årige pojkvän utan skador.

Attentatet kopplas till en gängstrid om kontrollen över kokaintrafiken i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Tjugofyraåringen är dömd för narkotikabrott och utpekad som Malmös heroinkung.

Enligt uppgifter till polisen är han knuten till ett kriminellt nätverk, antingen Outlaws eller Brödraskapet.

”Sätt att skrämmas”

Inte mer än 100 meter från där Mercedes sprängdes besköts en bil natten till i går. Attentaten är det givna samtalsämnet när flera av de boende samlas på gatan.

– Jag väcktes mitt i natten av skotten och dagen innan gick jag precis förbi när bomben sprängdes. Det är klart att man blir livrädd, säger en medelålders kvinna som bor i ett hus mitt emellan attentatsplatserna.

Den beskjutna Volvo V 40 stod parkerad på en tvärgata till Tornfalksgatan. Enligt polisen träffades bilen av flera kulor. Ingen människa satt i bilen när den träffades.

– Det kan naturligtvis vara ett sätt att skrämmas. Men motivet till vad som hänt känner vi inte till i dag, säger Ulf Lindström på malmöpolisen.

Öppen gata

För att polisen ska kunna hitta gärningsmännen kan det nu bli aktuellt för dem att förhöra personer som har varit inblandade i tidigare våldsdåd i Malmö.

– Det är allvarligt när sådana här saker inträffar på öppen gata. Om någon hade gått förbi när bilen sprängdes kunde det ha gått riktigt illa.

Ägaren till Volvon säger till Punkt SE att han inte har en aning om varför hans bil blev beskjuten. Han känner inte till någon hotbild mot sig själv eller sin familj.

– Det är obehagligt, säger han.