Fristaden Christiania köps fri för 76 miljoner

Publicerad 2012-06-30

Nu hoppas man på legalisering av cannabis

Den omstridda fristaden Christiania i Köpenhamn köper sig på söndag fri från danska staten för 76,2 miljoner danska kronor.

Nu hoppas christianiterna att haschförsäljningen på sikt ska avkriminaliseras inne på området.

– Jag är optimist. Jag tror det kommer att bli möjligt i framtiden, säger Britta Lillesøe, som bott på Christiania sedan 70-talet.

Nyligen bildade de boende en fond för att köpa loss delar av området. Fonden tar på söndag över ägandet och ansvaret för stora delar av det gamla kasernområdet. Sex miljoner kronor ska också årligen betalas i hyra till staten för kulturminnesmärkta byggnader.

Omstritt område

Åsikterna kring Christiania har sedan starten på 70-talet varit delade. Kritikerna menar att fristaden endast är ett tillhåll för droganvändare. Fast det finns minst lika många som uttrycker sin glädje över att en fristad som Christiania existerar. Fristaden uppfattas som ett slags andrum i storstaden.

– Vi har haft många politiker på besök här genom åren. Många har varit positiva till en legalisering av cannabis och eniga med oss. Nu gäller det bara att regeringen inser det också. Det finns ingen som tjänar på förbudet. Det hade varit betydligt bättre med en avkriminalisering. Då kunde försäljningen vara kontrollerad, säger Britta Lillesøe.

Dyrare hyra

Hyran till staten för de kulturminnesmärkta husen innebär att det blir dyrare att bo i området, men exakt hur mycket varje christianit måste betala är oklart.

– Vi hoppas att det inte ska bli så väldigt mycket mer, säger Britta Lillesøe.

Just nu bor det omkring 600 vuxna och 300 barn inne på området. Britta Lillesøe tror att ingen ska behöva flytta för ekonomins skull.

De flesta är positivt inställda till helgens övertagande, berättar hon:

– Ja, det finns ju alltid någon som är skeptisk men majoriteten av de boende är optimistiska.

Pilotprojekt

Droger har alltid haft en central roll i områdets historia. Men "tung narkotika" satte christianiterna stopp för 1979 genom ett förbud. Cannabis däremot, som i övriga Danmark är förbjudet, har sedan starten varit tillåtet i Christiania. Enligt Köpenhamnspolisen omsätter cannabisförsäljningen i fristaden nästan en miljard kronor om året.

Efter söndagens historiska övertagande hoppas Britta Lillesøe att Christiania kan bli ett slags pilotprojekt.

– Vi har kontakt med andra fristäder runt om i världen. Kan vi skapa något unikt i och med övertagandet så kan ju andra ta efter, säger hon.