Breivik var besatt av sitt utseende

Publicerad 2012-05-29

"Ville ha en arisk näsa"

Anders Behring Breiviks vänner vittnar just nu i Oslo tingsrätt.

Det första vittnet, "brandmannen", berättade bland annat om terroristens fåfänga.

Vittne två, en jurist, sa att han trodde Breivik var homosexuell och att han sagt att han tog anabola steroider.

I dag ska fyra av Breiviks gamla vänner vittna. Efter en begäran om anonymitet från vittnena sänds ingen tv från rättegången i Oslo i dag. Innan den förste vännen började sitt vittnesmål lämnade även Anders Behring Breivik salen - något som alla fyra bett om.

Opererade näsan

Först ut var Breiviks barndomsvän och gamla klasskamrat.

– Han har varit besatt av sitt utseende och sina kläder. Han opererade näsan, och jag vill minnas att han sa att han ville ha en arisk näsa, berättade barndomsvännen.

Aftonbladets reporter på plats, Fredrik Rundkvist, rapporterar att barndomsvännen svarar lugnt och eftertänksamt men att det märks att han tycker det är jobbigt.

Vännen berättade för tingsrätten att Breivik, i småskoleåldern, var som alla andra. Men att han förändrades när han blev äldre.

– Han har ju varit lite speciell, kan man ju säga. Det är lite svårt att sätta fingret på, men han kunde gå med solglasögon på kvällen, bara för att han tyckte det var coolt. Han hade ett speciellt sätt att spela biljard. Han vände kön.

Anabola steroider

Det andra vittnet, en 33-åring, lärde känna Breivik 1995. Han berättade också om fåfängan.

– Han sa själv att han var "metrosexuell", ungefär som David Beckham. Sen har han ju inte haft särskilt många långvariga förhållanden med kvinnor. Han har haft ett feminint framträdande, berättade han.

Vittnet berättade att han en gång frågade om de skulle ta en öl.

– Men han sa nej eftersom han gick på anabola steroider, sade han till rätten.

Aftonbladets reporter på plats beskriver de båda första vittnena som vettiga killar. Bägge gav nyanserade svar och en bra bild av Breiviks ungdomstid.