Abeles program blir ett konstprojekt

Publicerad 2013-07-25

Anton Abele.

Anton Abeles sommarprogram är ett magplask.

Inte för honom själv, utan för de mest skenheliga delarna av mänskligheten.

Han väcker hatet till liv hos de som vanligtvis kämpar mot detsamma.

Låt oss börja med formaliteterna. Anton Abeles sommarprogram är utformat i mall 1A. I kronologisk ordning berättar han om sin framgångssaga, samt topparna och dalarna i livet fram tills nu.

Som 15-åring startade han Facebookgruppen ”Bevara oss från gatuvåldet”. Han utnämndes till Årets Stockholmare, hyllades av kungen och tilldelades MTV:s internationella fredspris.

Tre år senare valdes han in i riksdagen som tidernas yngste ledamot. Nu avslöjar han att detta blir hans sista år som politiker. Han kommer inte att kandidera till valet 2014.

Programmet är ett slags bingo i plattityder. Abele staplar klyschorna på varandra tills att de petar Sankte Per i baken.

Skrytet han framför är inte anti-Jante. Det är bara skryt.

”Jag vill vara ärlig och säga att jag aldrig har varit bäst”, säger han. Har någon påstått det?

Anton Abele överraskar ändå en del. Han går till storms mot Moderateras partiledning och menar de har skapat en miljö där man inte berömmer varandra. Och han avskyr trenden i att bara leta fel hos oppositionen istället för att komma på något eget. ”En loserattityd”, säger Abele.

Programmets kärnpunkt är när han berättar om hatet och hur det har sårat honom. Hur han varje morgon möts av mejl där det står hur ful och trög han är. Det har varit Anton Abeles vardag sedan han var 15 år.

Samtidigt twittras det ivrigt om detta program. Det är ren och skär mobbning. Och det kommer inte från de ordinära näthatarna. Det kommer från offentliga personer varav många är politiker och journalister.

Där och då förvandlas Anton Abeles program till ett konstprojekt. Hur kan en 21-årings arbete mot våld, mobbning och hat väcka så vidriga sidor i vuxna människor som vanligtvis förfasar sig över samma saker?

Avgå alla.