Hon ändrade testamentet

Uppdaterad 2013-11-18 | Publicerad 2013-11-17

Elvey lät pastorerna på Kanal 10 ärva halva sitt hus

Kristna Kanal 10 drog förra året in över 20 miljoner kronor – i gåvor och kollekt.

Elvey Sundquist, 72, testamenterade halva sin kvarlåtenskap till kanalen.

– Jag blev förvånad. Jag trodde att allt skulle gå till Djurens vänner, säger kusinen Ingvar Nilsson.

Tipsa |
Aftonbladet

Fönstren gapar nu tomma i det ­röda trähuset i den småländska byn Hallaryd.

Här bodde Elvey Sundquist, ­ensam med sin hund, fram till sin död våren 2008.

Till både grannar, vänners och släktingars förvåning testamenterade hon då halva sin kvarlåtenskap – till Kanal 10.

– Jag undrar hur det gick till. Hon har alltid sagt att hon ska ge allt till Djurens vänner, säger hennes vän Vivianne Söljefors.

Skulle delas lika

För runt 20 år sedan bevittnade grannen Margareta Kjellquist ett testamente åt Elvey. Då skulle allt gå till en djurrättsorganisation. Men i den sista versionen är fördelningen annan – ett fadderbarn ska ha 10 000 kronor medan huset och hennes tillgångar ska delas lika mellan Djurens vänner och mirakel­pastorerna på Kanal 10.

Enligt flera av Elveys grannar ändrade hon testamentet av fri ­vilja. Men en av dem, som vill vara anonym, anser att Elvey blev förd bakom ljuset.

”Pengarna styrde”

– Jag tror hon hade vänt sig om i graven om hon vetat allt om hur de jobbar. Jag tror inte riktigt att hon såg bakom kulisserna på Kanal 10, säger hon.

Hon regerade starkt på hur representanten för kanalen betedde sig efter Elveys död.

– Han stövlade omkring i huset och sa att ”här var ju inget av värde precis”. Ett sådant uttalande kommer inte från en sann kristen. Här var det pengarna som styrde kändes det som, säger vännen.

”Fick besök av tv-pastor”

Kusinen Ingvar Nilsson, 85, är en av få släktingar kvar efter Elvey. Han vill inte ta del arvet men är ledsen över hur tv-kanalen hanterade det.

– Man eldade upp alla fotografier på släktingar som fanns i huset. Det är jag besviken över, säger han.

Elvey Sundquist var en trogen Kanal 10-tittare. När hon under mitten av 2000-talet drabbades hon av cancer fick hon, enligt en vän, även besök av tv-pastorerna.

– Hon ringde och berättade det för mig och jag tänkte ”Herregud, att de kom dit”, säger Vivanne Söljefors.

Sedan Aftonbladet började granska Kanal 10 har flera kristna företrädare hört av sig till tidningen. De beskriver kanalen som en avart av kristendomen.

”Utnyttjar människor i nöd”

Berndt Isaksson, pastor i Korskyrkan i Vetlanda, säger att det är som att 1980-talets extrema variant av Livets ord har kommit tillbaka.

– Det är ett våldsamt missbruk av människor i nöd. Jag minns en sändning där en kvinnlig predikant tittade mot kameran och sa ”Jag ser dig, som sitter med en massa räkningar framför dig. Du vet inte hur du ska klara av att betala dem. Jag har ett ord från Gud till dig. Sänd in en gåva till Kanal 10”, säger Berndt Isaksson.

Han tror att Elsey manipulerades av tv-pastorerna.

– Deras sändningar är så otroligt känslosamma, säger han.

”Borde vara olagligt”

Peter Nobel, advokat och före detta diskrimineringsombudsman, anser att det är frågan om otillbörlig påverkan. I USA, England och Norge har personer och organisationer dömts för det – men i Sverige saknas en sådan lag.

– Det ska inte vara möjligt att ­vifta med löften om andlig hälsa eller andra religiösa argument för att kapa åt sig pengar, säger han.

Peter Nobel var expert i den statliga utredningen I god tro, som togs fram för att skydda människor från auktoritära religioner. Men utredningen ledde inte till lagstiftning. Det menar Peter Nobel beror på att många politiker inte vill stöta sig med den kristna världen.

– Man är livrädd för att ta i sådant här. Det är ett problem, säger Peter Nobel.