Tidning: MH370 flög på 1500 meters höjd

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-17

Personen som flög MH370 kan ha använt en militär flygteknik och flugit lågt för att undgå radarn, rapporterar malaysiska New Strait Times.

– Det är möjligt att planet flugit nära terrängen, säger en utredare till tidningen.

Och en ny utredning av passagerarlistorna visar att det fanns en flygingenjör ombord på planet.

Tio dagar har gått sedan MH370 försvann från radarn.

Ännu vet ingen var planet med de 239 personerna ombord tog vägen.

I går kom uppgifter om att någon ombord slog av transpondrarna för att undgå upptäckt.
Men enligt nya uppgifter kan det vara så att personen som styrde planet använde en militär flygteknik för att göra planet osynligt på radarn.

Enligt den engelskspråkiga malaysiska tidningen New Strait Times flög MH370 så lågt som på 1500 meters höjd för att undgå upptäckt i radarsystemen i tre länder.

Vilka länder det rör sig om är inte fastställt.

”Passerade i låg höjd”

Enligt utredare rör det sig om en flygteknik som kallas ”terrain masking”, en militär luftfartsteknik som innebär att planet utnyttjar landterräng för att undgå radarn, rapporterar New Strait Times. 

– Det är möjligt att planet flugit nära terrängen i vissa bergiga områden för att undvika att bli upptäckt på radarn, säger en utredare till tidningen.

Malaysias premiärminister uppgav i går att planets sista satellitkommunikation var i en av två möjliga ”korridorer”. En som sträcker sig norrut från norra Thailand mot Turkmenistan och Kazakstan. Den andra sträcker sig söderut från Indonesien till södra indiska oceanen.

– Personen som hade kontroll över planet hade solid kunskap om flygelektronik och navigation och lämnade inga spår. Det passerade över Kelantan (delstat i nordvästra Malaysia, reds. anm) i låg höjd, säger en utredare till New Strait Times.

Flygingenjör på planet

I går uppgav malaysisk polis att de återigen går igenom passagerarlistorna på planet MH370. En av de passagerare som polisen undersöker är den 29-årige malaysiern Mohd Khairul Amri Selamat.

Han har i sociala medier uppgett att han jobbar som flygingenjör för ett flygbolag specialiserat på privatflyg, som är baserat i Schweiz.

Vilket kan innebära att han har kunskap om flygplans datorsystem och kan utföra reparationer, rapporterar Sky News.

Men, tillägger nyhetskanalen, det är dock inte klarlagt om han som flygingenjör på ett bolag för privatflyg har den kompetens som krävs för att avleda och flyga en Boeing 777.

Enligt malaysiska tidningen New Strait Times, var Selamat på väg till Beijing för att utföra reparationer på ett plan.

En polis med insyn i utredningen har sagt till nyhetsbyrån Reuters:

– Fokus ligger på vem som helst ombord som har kunskaper om luftfart.

”Professionell pilot”

En vän till piloten, Peter Chong, på MH370 har sagt till Sky News att han inte tror att Zaharie Ahmad Shah ligger bakom planets försvinnande.

Att polisen utreder hans vän och genomfört husrannsakan i hans hem är ”naturligt” enligt Chong.

– Han är en väldigt omtänksam man som gillar livet och tycker om att flyga. Han är en väldigt professionell pilot, säger Peter Chong till Sky News.

Följ ämnen i artikeln