”Svenska folket gläds med er”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Här är kändisarnas grattishälsningar till Madeleine

Fredrik Reinfeldt (M), statsminister:

– Regeringen har idag, vid ett extra regerings- sammanträde, fattat beslut om att efter H.M. Konungens hemställan lämna sitt samtycke till äktenskap mellan Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström.

– Jag vill framföra mina varmaste gratulationer och lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mona Sahlin, partiledare Socialdemokraterna:

– Ett stort grattis och lyckönskning till båda.

Jan Björklund, skolminister.

Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet:

– Tusen röda rosor till prinsessan och hennes pojkvän. Svenska folket gläds med er.

Maud Olofsson.

Maud Olofsson, partiledare Centerpartiet

– Jag gläds åt prinsessan Madeleines och Jonas Bergströms förlovning och framför mina varma gratulationer. Med någon man älskar vid sin sida är det enklare att dela både ansvar, glädje, sorg och engagemang.

Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet:

– Det var väl roligt, då får man gratulera dem. Det här ökar säkert intresset och stödet för kungafamiljen, så länge det inte blir några skandaler. Men det ökar naturligtvis också engagemanget hos de som är emot, det har jag märkt efter kronprinsessan Victorias förlovning.

Maria Wetterstrand vill inte kalla sig republikan, men tycker att det finns problem med monarkin ur demokratisk synvinkel.

– Men ska man förändra en sådan sak ska man göra det med ett starkt folkligt stöd som inte finns i dag. Det är typiskt en sådan sak som politiker inte ska besluta om. Men just nu finns det många andra viktiga frågor att jobba med.

Socialminister Göran Hägglund (KD).

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna:

– Jag vill naturligtvis sälla mig till raden av gratulanter till de nyförlovade. Jag är säker på att beskedet möts med värme och glädje hos svenska folket. Jag önskar dem all lycka och välgång i framtiden.

Herman Lindqvist, författare, journalist och historiker.

– De var tvungna att vänta på att Victoria skulle kungöra sin förlovning först eftersom hon är den äldre. Madeleines och Jonas förlovningen var redan klar sedan länge, och de har velat förlovat sig tidigare. Det handlar om äkta och ärlig kärlek mellan dem. Nu kommer även Jonas få vara med på flera tillställningar precis som Daniel Westling och det gör att familjen blir mer sammanhållen. Det här är jätteroligt och jag vill gratulera dem.

Eva Rusz, Aftonbladets relationsexpert:

– Det är bara att gratulera. Vad roligt att det börjar hända saker i kungahuset. Både Madeleine och Victoria är i fertila åldrar och vill skaffa barn. Det är nog skoj för kungaparet också att deras döttrar går i mål med sina relationsprojekt.

Madeleine och Jonas har varit ett par i åtta år men har tvingats vänta med förlovningen tills storasyster Victoria slog till. Hur påverkas deras relation av det?

– Man ska ha klart för sig att det här är en familj där man är väl medveten om de etiketter som finns. Utåt sett håller man masken men det är klart att inåt har det nog varit en del andra miner. Det är bara att säga att det verkligen är på tiden att Madeleine får slå till. Har man varit ihop så pass länge är man säkra på varandra. Samtidigt är det bra att de har gjort ett grundligt jobb med sin relation.

Sofia Karlsson, ordförande för Republikanska Föreningen, tidigare talesperson för FI.

– Det är samma kommentar som när storasystern förlovade sig. All kärlek är fantastisk, så grattis till det. Men det är ingen statsangelägenhet och enligt vårt sätt att se det är det ingen större nyhet än att vem som helst skulle förlova sig.

Henrik S Järrel, grundare till Riksdagens rojalistiska nätverk och tidigare riksdagsledamot för M.

– Jag vill först och främst gratulera dem. De har hållit ihop länge och jag önskar dem lycka till. Det är roligt att de bestämmer sig för varandra och jag tror att de passar bra ihop. Sedan kommer det inte som en överraskning att de förlovar sig nu, det var nog en etikfråga att invänta storasystern först.