Misstänkt för mordet på Lisa: Överklaga häktningen

Uppdaterad 2015-06-18 | Publicerad 2015-06-17

Bröderna häktades på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat Lisa Holm, 17.

Nu vill den yngre släppas.

– Jag har fått instruktioner om att överklaga häktningsbeslutet, säger hans advokat Thomas Ört.

De litauiska bröderna anhölls natten mot lördag misstänkta för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm. Under tisdagen häktades de båda männen, 31 och 35 år gamla, mot sitt nekande. Då hade misstankarna mot dem stärkts enligt åklagaren och de häktades på sannlika skäl misstänkta för mordet.

Nu vill den 31-årige mannen släppas ur häktet efter att under onsdagseftermiddagen ha suttit i mötet med sin offentliga försvarare Thomas Ört.

– Jag har fått instruktioner om att överklaga häktningsbeslutet, säger han till Aftonbladet.

”Ligger i sakens natur”

31-åringens överklagan ska Thomas Ört lämna in under torsdagen säger han men övrigt kan han inte uttala sig då han är belagd med yppandeförbud.

Även den äldre broderns advokat säger att det lutar åt att även 35-åringen kommer överklaga häktningen.
– Vi ska träffas i morgon bitti och prata vidare, säger advokat Inger Rönnbäck.
Om ni överklagar, varför gör ni det i så fall?
– Är man häktad för något som man anser sig vara helt oskyldig till ligger det i sakens natur att man överklagar, säger hon.
En överklagan skulle i det här fallet ske till Göta hovrätt. Enligt Inger Rönnbäck prövas saken i regel på dagen eller inom några dagar.
– Normalt sett är det ingen förhandling, säger hon och berättar att hovrätten i annat fall prövar överklagan utifrån de handlingar som finns i målet.
Är det inte ovanligt att man överklagar en häktning?
– Det förekommer, det är inte ovanligt, säger Inger Rönnbäck.

Kvinnan överklagar inte

Den 34-åriga kvinnan häktades misstänkt för skyddande av brottsling på den lägre misstankegraden - skäligen misstänkt - och är därför bara häktad för en vecka.

Om åklagare och polis då inte har fått fram tillräcklig bevisning för att kvinnan ska kunna misstänkas för brottet på den högre misstankegraden släpps hon på fri fot.
Eftersom det så snart kommer att hållas en ny häktningsförhandling kommer inte hans klient att överklaga beslutet, säger kvinnans försvarare Peter Falck.
– Vi gör nog inte det av det skälet att prövningen ska ske inom en vecka.
Hur reagerade din klient på häktningsbeslutet?
– Jag hade noggrant gått igenom med henne de alternativ som fanns och av just det skälet var hon förberedd. Men hon anser att det var fel, hon nekar till anklagelsen, säger Peter Falck, och fortsätter:

– Redan av att hon häktades på den lägre misstanken kan man dra slutsatsen att det är tunnare när det gäller bevisningen mot henne än övriga.

Följ ämnen i artikeln