”De skrattar åt oss”

Publicerad 2016-01-16

Ny medielag delar journalistföreningen i Polen – Aftonbladet har träffat båda sidor

warzawa. På den polska journalistföreningens huvudkontor sitter den vice ordföranden och ­skakar på huvudet.

– Ni i Europa har fattat helt fel, säger Agnieszka Romaszewska-Guzy, 54.

– Det är orättvist och korkat att säga att Polens demokrati är i fara.

Hon sitter i konferensrummet och rör med skeden i kaffekoppen, men Agnieszka Romaszewska-Guzy dricker inte. Den vice ordföranden för journalistföreningen SDP är upp­tagen med att prata.

– Det är inte nu som polsk media har blivit partisk, den har varit det de senaste 25 åren, säger hon.

– När den nye presidenten kom till makten var bevakningen absurd. Han besökte Obama och fick sitta till höger om honom, och polsk media klippte bort vår president från bilderna. Han gjorde ett besök till Kina och den enda bilden av honom som visades i polsk media var när han halkade. Bevakningen har varit katastrofal, säger hon.

De senaste 15 dagarna har ett femtontal journalister och chefer inom public service fått lämna sina jobb. Och fler lär det bli.

– Jag säger inte att de förtjänar att få sparken, men de förtjänar att få nya arbetsuppgifter. Public service har inte gjort sitt jobb, säger hon.

”Ingen stoppar dem”

Den nya lagen, som ger finansministern rätt att tillsätta och sparka samt­liga chefer inom public service är temporär och gäller till den sista juni. Då är tanken att en ny lag ska ha formulerats.

– Jag kan inte tänka mig att regeringen är så dum att de behåller den här lagen, som ni alla är rädda för. Om fyra år är det ett nytt val, och antingen då eller om åtta år kommer Lag och rättvisa att vara ett oppositions­parti igen. Har de gett all makt åt en person så kommer de själva inte ha något spelrum då, säger Agnieszka Romaszewska-Guzy.

– Vi har 20 000 personer som demonstrerar på gatorna. Nyhetsmedia rapporterar om det. Poliser försöker inte stoppa dem. Det säger sig självt att demokratin inte är i fara, säger hon.

Var åttonde polack

På ett kafé tio minuters promenad bort skakar tolken och engelskaläraren Hanna Szulczewska, 51, uppgivet på huvudet när hon hör Agnieszka Romaszewska-Guzys motivering till varför den polska demokratin är tryggad.

– Visst, polisen försöker inte stoppa oss. Jämför man med Vitryssland eller Ryssland så är det toppen, men vi ska ju inte vara tacksamma för att vi inte blir gripna när vi demonstrerar. Vad är det för galen referensram?

Sedan två månader jobbar hon gratis som press­ansvarig för motstånds­rörelsen KOD, Kommittén till försvar för demokratin, som grundades i november och vars demonstrationer mot regeringspartiet Lag och rättvisa lockar minst 20 000 deltagare per gång.

– Jag kommer snart inte kunna betala räkningarna längre men inget är viktigare än det här. Polen är på väg mot ett auktoritärt styre.

Hon lägger fram siffror. Säger att av Polens 40 miljoner invånare är 30 miljoner i röstningsålder. Av dem röstade 50 procent. Och av dem röstade exakt 5 700 000 personer på det konservativa partiet Lag och rättvisa.

– Så de representerar knappt var åttonde polack.

– De gick till val på falska premisser. Lovade barn­bidrag, gratis medicin åt äldre, sänkt pensionsålder. Många som röstade på dem är förstagångsväljare som inte minns vår historia.

– När partiet väl kom till makten struntade de i alla sociala förslag och har i stället påverkat författningsdomstolen, tagit kontroll över media, och nu så sent som i går morse fattade de beslut om att över­vaka befolkningen på ett aldrig tidigare skådat sätt, via telefon och internet. De tar bort alla våra demokratiska skyddsnät och de som ska representera massmedia skrattar och säger att vi överdriver.

Pressad från två håll

Femton minuter bort med bil finns en av byggnaderna som det gäller: Polskie Radio.

Där talar, än så länge, den politiska kommentatorn Zuzanna Dabrowska fritt i kanal 1.

– Jag funderar varje dag på om detta är dagen då jag får sparken. Men om jag börjar censurera mig tappar mina lyssnare förtroendet för mig.

Hon säger att hon är pressad från två håll, att hon inte vill bli representerad av endera part.

– Ingen har någonsin frågat oss journalister hur vi vill ha det, varken den här regeringen eller den förra.

”Förde allas talan”

Hennes högsta chef, Kamil Dabrowa, beordrade att kanalen skulle spela både Polens nationalsång och EU:s informella sång, Beethovens Ode to Joy, varannan timme, dygnet runt.

En vecka senare fick han sparken.

– Som protest kan jag gilla det han gjorde, det var subtilt och inte aggressivt. Problemet var att han förde allas talan utan att prata med oss. Jag är kritisk till den nya lagen, men jag vill säga det själv, med mina ord. Inte deras.

Vad tycker du om Polens nya medielag?

DET HÄR ÄR PiS

Lag och rättvisa (PiS) bildades 13 juni 2001 av tvillingbröderna Lech och Jarosław Kaczynski.

PiS står nära katolska kyrkan, som är mycket mäktig i landet. Man vill förbjuda aborter samt är motståndare till sam­könade äktenskap.

Partiet har uttalat sig positivt om att återinföra dödsstraff och vill stärka Polens militär.

DET HÄR ÄR POLEN

Huvudstad: Warszawa.

Befolkning: 38,3 miljoner.

Storlek: 312 685 kvadrat­kilometer.

Språk: Polska.

Största religion: Kristendom.

Livslängd: 72 år för män, 81 år för kvinnor.

Valuta: Zloty.

Källa: BBC, FN, Världsbanken.