Johanna, 16: ”Blev misshandlad på grund av min läggning”

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-03

De äldre killarna sa att Johanna, 16, behövde ”sättas på plats” för att hon är feminist och bisexuell.

Sedan fick hon ta emot flera knytnävsslag i ansiktet, säger Johanna till Aftonbladet.

– Han sa: "Du vill ha jämställdhet, men nu ska jag slå dig som en man."

På valborgsmässoafton befann sig Johanna och hennes kompis Angie i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Där började de prata med några killar i 20-årsåldern som de hade träffat på samma plats några dagar tidigare.
Vid båda tillfällena kom samtalet in på feminism och sexuell läggning. Johanna är bisexuell och hennes kompis Angie homosexuell.

– På valborg blev det bråk under kvällens gång. När min kompis gick i väg och pratade i telefon och jag var ensam kvar började två av killarna tala kränkande och sexistiskt om kvinnor och homosexuella.
Enligt Johanna sa de att hon behövde ”sättas på plats”, sedan puttade en av dem henne så att hon ramlade bakåt.
– När jag ställde mig upp sa han: "Du vill ha jämställdhet, men nu ska jag slå dig som en man."

”Vittnen grep inte in”

Hon säger att hon fick flera knytnävsslag i ansiktet – mot tinningen, käken och näsan.

– Jag började blöda ur båda näsborrarna och försökte stoppa det med händerna. Allt gick väldigt snabbt, sedan sa han: "Jag har alltid hatat bögar, men nu hatar jag flator med."

Enligt Johanna blev ett 20-tal personer vittnen till misshandel – utan att ingripa.

– De umgicks i samma grupp som de här killarna. Jag tror inte att de var rädda för att ingripa, snarare att det var killar med liknande åsikter som inte tyckte att det var fel att slå mig.

Efter att Johanna själv ringt 112 blev hon omhändertagen av tre förbipasserande. Sedan åkte Angie och hon ambulans till akuten på Södersjukhuset. Johanna var blåslagen, men efter en röntgen konstaterade läkarna att hon inte fått några allvarliga huvudskador.

”Ska inte bli slagen för sin läggning”

– Visst, det gör ont att bli misshandlad, men det gör nog mer ont att det är för en sådan grej. Ingen ska behöva bli slagen för sin läggning eller för att man står för jämställdhet. Och så är jag besviken att ingen omkring kunde rycka in eller ens ringa ambulans.

När de var på sjukhuset tog Angie en bild på Johanna som den senare publicerade i ett inlägg på Facebook i går kväll.

– Sedan dess har jag fått jättepositiva reaktioner, jag har fått så många meddelanden. Det har varit någon som trott att jag fejkat det här, att det var påklistrat blod, men annars har det bara varit positivt. Det känns jättebra, säger Johanna, som även vill passa på att tacka de personer som tog hand om henne efter misshandeln.

Kristina Berglund, stationsbefäl på Södermalmspolisen, bekräftar att de har fått in en anmälan om en misshandel i Tantolunden klockan 23.30 på valborgsmässoafton.

Fotnot: Johannas föräldrar har godkänt publiceringen av den här artikeln.

Följ ämnen i artikeln