Christina Höj Larsen (V): ”M kriminaliserar fattigdom”

Uppdaterad 2015-10-19 | Publicerad 2015-10-18

M-ledningen anser att kommunerna ska kunna förbjuda tiggeri.

Nu rasar Vänsterpartiets Christina Höj Larsen mot det moderata utspelet.

– Det här är ett sätt att förbjuda fattiga, istället för att bekämpa fattigdomen, säger hon till Aftonbladet.

Moderaternas partiledning har godkänt förslaget om att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri för att "upprätthålla den allmänna ordningen".

Men enligt Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationpolitiska talesperson, är det här ett "tydligt sätt att kriminalisera fattigdom". Nu rasar hon mot det moderata utspelet.

– Det här förvånar mig inte ett dugg. Det har drivits av flera Moderater och det vi kan se nu är att det här är hela partiets politik, säger hon.

Ändra strukturer

I stället för att låta kommuner förbjuda tiggeri tycker Höj Larsen att man bör ta tag i de strukturer som gör att människor tvingas tigga.

– Det är den här ordningen som vi måste ta tag i för att bekämpa fattigdomen, inte förbjuda tiggeri. Det här gör man inte på en förmiddag, utan det här kräver en politik om ekonomisk rättvisa.

"Sorglig utveckling"

Beatrice Ask förklarade för Aftonbladet att en anledning till förslaget är det ökade antalet hatbrott som skett de senaste åren. Men den argumentationen köper inte Höj Larsen.

– Det är helt bakvänt. Att förklara förbud mot tiggeri med att man vill bekämpa hatbrott är en orimlig tankevurpa. Hatbrott bekämpas genom att fokusera på förövaren – inte genom att förbjuda fattiga från att synas. Det här är bara sorgligt.

Hon påpekar att det är viktigt att Sverige är en plats där man inte jagas bort bara för att man är fattig. Utan att man accepteras samtidigt som politikerna kan arbeta med situationen i Rumänien.

– Det här är att göra det kriminellt att vara fattig. Det är en otrolig sorglig utveckling i ett välfärdsland som Sverige, säger hon.