Mördade ministerns son inlåst i över 20 år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-01-12

"Jag vill inte dö i fängelset"

Leif Axmyr mördade förre finansministern Allan Larssons styvson. Hittills har han suttit 21 år på sitt livstidsstraff.

Gång på gång avslår regeringen hans begäran om att få ett tidsbestämt fängelsestraff.

- De första 10-12 åren har jag förtjänat. Resten har jag fått sitta för att jag slog ihjäl en son till en minister, säger han.

När Leif Axmyr den 29 maj 1982 tog sig in hos sin förra flickvän i Gävle och slog ihjäl såväl henne som hennes manlige vän hade han ingen aning om vem mannen var.

Det fick han veta långt senare.

- Då först insåg jag varför regeringen gång på gång vägrat att tidsbestämma mitt straff - trots att Kriminalvårdsstyrelsen redan för elva år sedan planerat för min frigivning, säger han.

Mannen han mördade var Tommy Larsson, styvson till Allan Larsson. När Tommy var fyra år gifte sig Allan Larsson med hans mamma och de levde sedan tillsammans i tolv år. De fick också barn tillsammans.

Aftonbladet har varit i kontakt med Allan Larsson angående mordet på hans styvson.

- Jag vill inte kommentera det alls, säger han.

Leif Axmyr dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet.

Livstidsfångar kan efter ett antal år i fängelse ansöka om att få straffet tidsbestämt och de avtjänar i genomsnitt 14 år.

Fick nej varje gång

Men inte Leif Axmyr. Tio gånger har han sökt nåd - men varje gång har regeringen sagt nej.

- Jag har suttit i 21 år nu, tio av dem isolerad och i bunker. Jag har för länge sedan sonat mitt brott.

Det finns flera rapporter om hans skötsamhet på de olika fängelserna. Men han har också ställt till det för sig många gånger.

Det handlar om telefonhot mot en journalist, upplopp på fängelset och bråk med personalen.

Tio år för "skitsaker"

- Såna skitsaker skulle en domstol inte döma till mer än någon månad för. Jag har fått tio år extra.

- Självklart har det betydelse att jag mördat en ministerson, säger han. Under sina 21 år har han inte haft en enda obevakad permission. Och det kommer att dröja.

- Senaste jag var ute hade jag två vakter med mig. När vi återkom på kvällen ville de göra utandningstest på mig. Jag blåste tre gånger men det gav inget resultat. När de inte var nöjda erbjöd jag dem att ta blodprov på mig. Det ville de inte.

Nästa dag beordrades Axmyr att lämna urinprov.

- Jag hade precis kissat - och kunde inte igen. Dessutom är det inte lätt när två personer står och tittar på.

Efter tre timmar gav personalen upp. Nu anklagas Axmyr för att ha vägrat lämna provet och får inga nya permissioner på ett halvår. Dessutom vägrar Kriminalvårdsstyrelsen på grund av detta att yttra sig över hans senaste nådeansökan.

- Jag känner mig orättvist behandlad. Hit till Kumla kommer nydömda mördare - och här sitter jag fortfarande. Fortfarande kvar på ruta ett. Många andra livstidsdömda har både kommit och gått under mina år på kåken. Men jag sitter kvar.

Sjuk i reumatism

I dag är Leif Axmyr 64 år. Han ser betydligt yngre ut, även om han lider av reumatism. Han längtar ut. Han vill åtminstone få en tid för frigivning, så att han har något att se fram emot.

- Till Allan Larsson vill jag säga: Förlåt mig, Allan! Jag var galen och flippade ut. Jag skäms över vad jag gjorde. Men jag har betalat mitt pris, dyrt. Nu är jag gammal och jag vill inte dö här. Jag vill dö ute i friheten. Jag tycker inte om fängelser - jag hatar dom.

Han vill ut så fort som möjligt. Han har vänner som stöttar honom.

- Hoa-Hoa Dahlgren är min verklige vän, berättar han. Och Paolo Roberto som lovat att jag ska få bli tränare i hans klubb. Det finns många som stöttar mig.

Ingen i landet har någonsin suttit på ett så långt straff som Leif Axmyr.

- Spionen Stig Bergling frigavs efter att ha suttit i knappt elva år - det var att spotta oss andra i ansiktet. Han hade begått övergrepp mot ett helt folk.

Nu ligger Leif Axmyrs elfte nådeansökan hos regeringen.

Pelle Tagesson , Camilla Norström