Sexbrott mot barn utreddes i över två år

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-05

JO: "Det är oacceptabelt"

Utredningarna om misstänkta sexbrott mot barn och barnmisshandel tog mer än två år.

Nu får åklagare i Göteborg, Borås och Sollentuna skarp kritik.

–Det är helt oacceptabelt, säger Mats Melin, chefs-JO.

Mats Melin, chefs-JO.

Totalt är det tre åklagarkammare och en polismyndighet som får hård kritik från justitieombudsmannen:

Åklagare vid Norrorts åklagarkammare i Sollentuna samt polismyndigheten i Stockholms län får kritik för att en förundersökning om misstänkt barnmisshandel tog mer än två år och tre månader.

Åklagare vid åklagarkammaren i Borås får kritik för att en förundersökning om misstänkt sexbrott mot barn tog cirka två år och sju månader, från det att första anmälan kom in till dess att åtal väcktes.

Åklagare vid åklagarkammaren i Göteborg får kritik för att utredningarna om en pappa som misstänktes för sexbrott mot sina tre döttrar pågick i totalt två år och sex månader.

"Ska hanteras skyndsamt"

Mats Melin, chefsjustitieombudsman, tycker att det är allvarligt att utredningarna dragit ut så på tiden.

– Vi har ju en regel som säger att sådana ärenden ska polis och åklagare hantera skyndsamt. Det finns dessutom en tidsfrist, från den tidpunkt att det finns någon skäligen misstänkt för ett brott ska allt vara klappat och klart från polisens och åklagarens sida inom tre månader, säger han.

– Det finns ju ett skäl till att man har satt upp ett särskilt skyndsamhetskrav, att brott som begås mot barn blir utredda så snabbt som möjligt.

"Helt oacceptabelt"

Polisen och åklagarmyndigheterna har bland annat angett hög arbetsbelastning, komplicerade fall och omsättning på personal som skäl.

Men Mats Melin ser inga förmildrande omständigheter.

– Jag anser att det är helt oacceptabelt. Det spelar egentligen ingen roll vad det beror på, det får inte gå till så att det drar ut på tiden år ut och år in. Har det inte redan vidtagits rättelser så utgår jag från att det sker omgående, säger han.