Mer hjälp på väg till Haiti

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-18

Mer internationell hjälp utlovas till det oroliga, hungriga och skadade Haiti efter förra veckans jordskalv.

Sverige och andra EU-länder lovade på måndagen 1,2 miljarder kronor i akut katastrofhjälp.

EU-länderna redovisade en trestegsraket: 1,2 miljarder kronor i akut katastrofhjälp, 1 miljard i "inledande rehabiliteringsstöd" och sedan ytterligare 2 miljarder till återuppbyggnad på längre sikt.

Den svenska hjälpen har ökats till 180 miljoner samtidigt som överförandet av det svenska bidraget till FN:s katastroffond tidigarelagts.

"Fantastiskt arbete"

– FN har lidit stora förluster men kommer nu in med mer och mer dugliga personer som leder arbetet och det fattas beslut för att vi inte ska sätta krokben för varandra. En del påstår att hjälpen inte når fram, men jag kan konstatera att många gör ett fantastiskt arbete under extremt svåra omständigheter, och en del av dem är svenskar, sade biståndsminister Gunilla Carlsson till TT.

Svenska bidrag

Den svenska allmänheten har visat prov på givmildhet. Uppskattningsvis runt 50 miljoner kronor har på en vecka kommit in till Frivilligorganisationernas insamlingsråd, som hoppas att även företag ska börja bidra till katastrofhjälpen.

Ericsson hoppas på tisdagen få i väg fyra volontärer som ska bygga ett tillfälligt mobilnät. Det är till för att hjälparbetarna ska kunna hålla kontakt med varandra i Haiti, där jordbävningen slog ut stora delar av kommunikationsnäten.

"Förbättring"

Josette Sheeran, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP, sade på en presskonferens via telefon att koordineringen av hjälpinsatserna fungerar bättre:

– Vi har sett en dramatisk förbättring vad gäller effektiviteten i att koordinera den hjälp som anländer. I dag kommer vi att kunna dela ut 180 000 portioner, plus ris och kex.

Kanada håller om en vecka ett utrikesministermöte för att börja reda ut vad som behövs framöver i Haiti.

Skadade skolor

Utbildningssektorn är bara ett exempel på vad som måste byggas upp igen.

– Vi har sett Haitis hela utbildningssystem kollapsa totalt, berättade utbildningsminister Joel Jean-Pierre för Reuters, från sitt provisoriska kontor på en polisstation i Port-au-Prince.

Hälften av landets 16 500 grund- och gymnasieskolor drabbades av skalvet. De tre största universiteten är "nästan helt förstörda".

– Barnen och studenterna behöver börja återvända till ett normalt liv. De behöver varm mat och psykologisk behandling i skolorna. Jag vet inte hur det ska gå till, kanske i tält eller ute i det fria. Men till och med i krigstider måste skolorna fungera, sade Jean-Pierre.

Svenskarna har skänkt 50 miljoner

Svenska folket har redan skänkt 50 miljoner kronor till hjälpinsatser i katastrofdrabbade Haiti.

– Det är bara början, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII).

Siffran är en uppskattning av hur mycket pengar som kommit in till tolv av medlemmarna i FRII på måndagen, bland andra Röda Korset, Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Plan Sverige. Dessutom hade Radiohjälpen, som inte är medlem i FRII, samlat in cirka en halv miljon kronor till i fredags.

– För att vara en katastrof långt borta utan stora svenska intressen så är det här ett mycket bra resultat. Vi har kommit i gång snabbt, konstaterar Erik Zachrison.

Enligt hans bedömning kan slutresultatet mycket väl hamna på flera hundra miljoner kronor.

Tände eld på staden

Svarta rökmoln och stickande brandlukt låg på måndagen över Port-au-Prince. I slumområdet Morne Lazare fanns inte längre något hopp om att hitta fler överlevande. Invånarna tände i stället eld på hus och skjul som rasat samman.

Många av huvudstadens tiotusentals omkomna begravs nu i massgravar som täcks med jord.

Minst 70 000 döda har hittills begravts efter skalvet. Undantagstillstånd har införts för att få bukt med laglösheten och plundringen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har bett säkerhetsrådet skicka ytterligare 3 500 FN-poliser och soldater.

TT

Följ ämnen i artikeln