Sjöberg överklagar skattesmäll

Publicerad 2011-06-20

”Vi har skickat in en överklagan i dag”

Den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg krävs på mer än en halv miljon kronor för obetalda skatter.

Patrik Sjöberg anser att Skatteverkets beslut är felaktigt.

– Vi har skickat in en överklagan i dag, uppger Sjöberg för Aftonbladet.

Skatteverket har granskat Patrik Sjöbergs pensionsutbetalningar och upptaxerar honom med närmare 800 000 kronor. Med straffagift inräknad kräver Skatteverket att Patrik Sjöberg betalar tillbaka 523 466 kronor.

Tvist om pensionspengar

Under Patrik Sjöbergs höjdhopparkarriär betalades pengar från sponsorer och arrangörer in till Svenska Friidrottsförbundet. Förbundet och Patrik Sjöberg tecknade fyra olika avtal om hur pengarna i framtiden skulle betalas ut till Patrik Sjöberg i form av pensioner.

Under 2009 inleddes en tvist om vem av dem som skulle betala särskild löneskatt för pengar som Patrik Sjöberg fick under 2001 och 2002. I en förlikning kom de överens om att Svenska Friidrottsförbundet skulle betala en miljon kronor till Patrik Sjöberg. Beloppet var en kompensation för pengar som förbundet suttit på.

Ska ses som skattepliktig inkomst

2009 betalade förbundet, efter att man dragit av kostnader för advokater, ut 792 780 kronor till Patrik Sjöbergs bankkonto. Frågan Skatteverket har ställt sig är om Patrik Sjöberg måste skatta för pengarna.

Patrik Sjöberg menar via sitt ombud att eftersom pengarna intjänats under en period då han bodde utomlands ska de inte beskattas i Sverige. Det menar inte skatteverket.

– Vi anser att det är en skattepliktig inkomst, säger handledaren på Skatteverket som har haft hand om ärendet.

Tänker överklaga

Patrik Sjöberg meddelar Aftonbladet att han tänker överklaga beslutet.

– Vi har skickat in en överklagan i dag och vi delar inte Skatteverkets uppfattning, skriver han i ett sms.