Bli en vinnare – trots krisen

Publicerad 2011-09-02

Efter ödesdagen – nu pekar kurvorna neråt

FUNDERAR PÅ SINA MÖJLIGHETER Johanna Nordlander, 28, maken Alexander, 27, och barnen Adrian, 7, Tindra, 5, och Oliver, 1,5, bor i Väja utanför Kramfors. Johanna tycker att det låter intressant att pensionsspara i Asien-, Latinamerika- och Östeuropafonder. Däremot tror hon inte på att deläga en kolonistuga. ”Det finns risker med att dela hus”, säger hon. Att prata med banken om att få ner räntor på smålån tror Johanna inte heller på: ”Det brukar vara svårt att få dem att gå med på sådant.”

Gårdagen var en ödesdag för världsekonomin. Slag i slag kom negativa siffror.

I det osäkra läget tipsar Aftonbladet om hur du hanterar dina pensionspengar, lån och besparingar.

– Vi har en period med långsam tillväxt och oro på börsen framför oss, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Just nu står världsekonomin och väger. Frågan är om läget ska förvärras, eller om konjunkturen ska ta fart.

I går morse kom statistik som understryker att varken den svenska, europeiska eller amerikanska ekonomin mår bra.

Inköpschefsindex i Sverige – som visar industrins framtidsutsikter – var i augusti 48,7. Siffror under 50 visar att det inte längre råder tillväxt i industrin. Inte sedan maj 2009 har siffran varit så låg:

–Återhämtningen i svensk industri har därmed stannat upp och i stället synes en konjunkturnedgång ha inletts, säger Jörgen Kennemar på Swedbank, som gör inköpschefsindex med Silf.

Arbetslösheten stiger

Några timmar senare kom negativa siffror från euro-zonen. Även där pekar inköpschefsindex på att lågkonjunkturen sprider sig, nu även till de största ekonomierna Tyskland och Frankrike. För första gången sedan september 2009 hamnade indexet under 50, nämligen på 49,0 i augusti.

Även i USA sjönk inköpschefsindex i går, men inte fullt så lågt som befarat.

Siffrorna understryker allvaret i det ekonomiska läget, som finansminister Anders Borg målade upp på Harpsund i fredags:

– Tillväxten dämpas kraftigt och arbetslösheten stiger den närmaste tiden. Vi får finansiell turbulens och ökad osäkerhet på grund av statsfinansiella problem i omvärlden, sa Borg, som räknade med att den svenska arbetslösheten under 2012 stiger till 7,8 procent.

Tillväxten sjunker

Olika prognosinstitut gör olika bedömningar för tillväxten 2012. Regeringen tror på 1,3 procents tillväxt, SEB 1,4, Konjunkturinstitutet 1,9 och Nordea på bara 0,8 procent. Men alla räknar med att tillväxten sjunker kraftigt från 2011 års nivåer på över fyra procent:

– Förmodligen blir det inte så illa som 2009. Men vi på SEB tror att det blir en kraftig inbromsning i konjunkturen. Inte förrän 2013 står vi på fastare mark igen, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Trots alla dystra prognoser har Stockholmsbörsen återhämtat sig de senaste veckorna. Den är tillbaka på samma nivå som före det stora raset den 18 augusti.