Gui Minhai gripen av kinesisk polis igen

Publicerad 2018-01-22

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har gripits av kinesisk polis – igen.

Den här gången inför flera svenska diplomater vid ett tåg, skriver The New York Times.

Den Hongkong-baserade bokförläggaren Gui Minhai har gripits igen. Enligt The New York Times ska det ha skett framför ögonen på två svenska diplomater.

Det är hans dotter Angela Gui som berättat för tidningen att Gui Minhai greps i lördags av omkring tio civilklädda poliser när han befann sig på ett tåg mot huvudstaden Peking för att få vård på Sveriges ambassad.

Greps på tåg

Gripandet ska ha skett inför ögonen på två svenska diplomater. Varken svenska eller kinesiska myndigheter vill kommentera händelsen, enligt The New York Times.

När tåget närmade sig Peking ska poliser ha gått ombord och fört bort Gui Minhai, enligt vad hans dotter berättat.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

Ungefär samtidigt försvann fyra av hans kollegor. De arbetade på ett förlag och i en nu igenbommad bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen.

Släpptes i oktober

Drygt två år senare, i oktober förra året, släpptes han men enligt dottern har Gui Minhai tvingats att vara kvar i Kina och löpande rapporterat till polisen, skriver The New York Times.

Aftonbladet har sökt UD Press, som har tagit del av medieuppgifterna men vill inte kommentera uppgifterna om gripandet av Gui Minhai i nuläget.

Svensk-kinesiska förläggaren Giu Minhai.

Följ ämnen i artikeln