Hitlerfilmerna som försvann spårlöst

Uppdaterad 2013-05-02 | Publicerad 2013-05-01

Adolf Hitler var helt oberörd när han förgiftade sin älskade schäferhund.

I nyupptäckta filmklipp träder Hitlers medarbetare fram och berättar om nazistdiktatorns sista dagar i bunkern.

– Hitler var känslokall. Han ville bara veta om cyanidkapseln fungerade, säger en av hans medarbetare.

Intervjuerna med några av Hitlers närmaste medarbetare filmades av den amerikanske domaren Michael Musmanno 1948 i syfte att klarlägga Hitlers död. Filmklippen försvann spårlöst i slutet på 1960-talet, men återfanns i ett arkiv i Nürnberg förra året.

Nu har de för första gången visats, i ett tyskt tv-program.

Förgiftade hunden

Det sensationella programmet innehåller bland annat en intervju med Bernd Freytag von Loringhove, Hitlers medhjälpare i flygvapnet, som berättar om den sista tiden i bunkern. Han beskriver hur Hitler med hjälp av en cyanidkapsel dödade sin älskade schäferhund Blondi.

– Han såg hur cyanidkapseln gled in i hundens mun och hur käken pressades ihop för att glaset på kapseln skulle krossas. Hitler var känslokall. Han ville bara veta om cyanidkapseln fungerade, och det gjorde den ju, säger Bernd Freytag von Loringhove i filmen enligt Daily Mail.

Upprepade gamla slagord

Ett annat vittnesmål kommer från Hitlers favoritsekreterare Traudl Junge som även hon befann sig i bunkern. Junge berättar att hennes chef fick mängder av kärleksbrev ända fram till sin död. I filmklippet beskriver hon Hitler som en omtänksam fadersgestalt.

– Vi gjorde allt för att få honom att tänka på annat än kriget. Vi skvallrade och pratade om filmer. Han älskade skvaller.

När Traudl Junge skrev Hitlers testamente i bunkern under krigets sista dagar trodde hon att han skulle förklara sina handlingar.

– Jag trodde han hade en lösning på allt. Men han upprepade bara sina gamla slagord som han använt i sina tal, säger hon.

Favoritlåten avslöjad

Musmanno intervjuade även Hitlers butler Arthur Kannberg som avslöjade att Hitler och hans fru Eva Brauns favoritlåt var Blutrote rosen (Blodröda rosor). En låt de spelade flitigt, om och om igen.

En annan av Hitlers närmast förtrogna berättar om Adolf Hitler och Eva Brauns bröllop i bunkern.

– De hade en liten fest i bunkern med champagne. Men Hitler drack inget, han var bekymrad och ville bli klar med sitt testamente.

ANNONS