Sveriges smittspridning högst i EU

Publicerad 2021-05-20

Smittspridningen i Sverige är högst i EU, enligt nya siffror från ECDC.

Att Sverige ligger i topp beror på att vi var sena in i den tredje vågen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nu ser vi en positiv utveckling där i stort sett alla EU:s länder går ner i ganska rask takt. Det ska vi i grunden vara väldigt tacksamma för.

Högst smittspridning i EU

Smittspridningen avtar i nästan hela EU. Även i Sverige har antalet nya fall minskat sedan några veckor tillbaka – den senaste veckan har antalet nya bekräftade fall minskat med 30 procent, och R-talet är det lägsta sedan i januari.

Men vi har fortsatt höga smittotal. Enligt de senaste siffrorna från EU:s smittskyddsenhet ECDC har Sverige högst antal nya fall per invånare i hela unionen: 577 fall per 100 000 invånare. En uppgång med tre procent jämfört med veckan innan. Men även om Sverige nu toppar listan är antalet nya fall betydligt lägre än för en månad sedan då vi låg på 796 fall per 100 000 invånare.

Anders Tegnell påpekar att siffrorna reflekterar smittspridningen för en eller ett par veckor sedan, inte hur läget ser ut just nu. Skälet bakom att Sverige ändå ligger i topp har att göra med att vi var relativt sena in i den tredje vågen, säger han till Aftonbladet.

– Sveriges ökning började sent tillsammans med några andra länder. Nu går vi ner snabbt tillsammans med de länderna, det är inte en jättestor skillnad mellan den lilla gruppen, säger Anders Tegnell.

Är det verkligen mest smitta här eller är det så att vi testar i en högre utsträckning?

– Jag har inte siffrorna på hur mycket de andra länderna testar. Men det är väldigt svårt att jämföra de absoluta talen mellan olika länder. Jag tycker att man ska försöka undvika det och se på utvecklingen istället. Nu ser vi en positiv utveckling där i stort sett alla EU:s länder går ner i ganska rask takt. Det ska vi i grunden vara väldigt tacksamma för.

Bland annat Tyskland har ändrat sitt sätt att mäta och räkna smittspridningen. Hur många fall man upptäcker i olika länder beror på hur och vem man testar och vilka strategier man har, enligt Anders Tegnell.

– Andelarna av alla fall man hittar varierar förmodligen väldigt stort mellan olika länder. Så det finns skillnader vi inte har någon möjlighet att bedöma.

Anders Tegnell pekar på att vi trots allt ser en positiv utveckling på smittspridningen.

Fortfarande stora vaccinskillnader

En stor andel av befolkningen över 65 år har ett bra vaccinationsskydd. Men ett problem som kvarstår är skillnaden i vaccinationstäckning mellan personer som är födda i Sverige och personer födda utomlands, enligt Anders Tegnell.

– Vi når de utrikesfödda sämre än de som är födda i Sverige. Skillnaden mellan grupperna var ganska stora för ett par veckor sedan. Även om det blivit en klar förbättring sedan vi mätte sist så är det stora skillnader.

Det behövs ännu mer jobb för att man ska nå upp till samma nivåer, säger Anders Tegnell till Aftonbladet efter torsdagens pressträff. Men Folkhälsomyndigheten har inga extra åtgärder de kan vidta för att nå grupperna, utan det är främst en fråga för regionerna enligt statsepidemiologen.

– Det handlar om att nå de här grupperna för att göra vaccination och information om vaccination tillgängliga för dem. Vi vet att man jobbar mycket med det ute i regionerna, men det är ett arbete som måste fortsätta att intensifieras.

Tycker ni att regionernas information och kampanjer kring det här har varit tillräckligt bra?

– Det finns uppenbarligen mer att göra eftersom det blivit bättre. Men man är fortfarande inte uppe i samma nivåer. Då kan man säkert fortsätta jobba med den här frågan och det behöver man göra, säger Anders Tegnell.

Trots att vi ligger högst i Europa, har antalet smittofall i Sverige sjunkit de senaste veckorna.

Räknar inte längre med Janssen

Större mängder av Johnson & Johnsons endosvaccin Janssen skulle levereras till Sverige i maj.

Men vaccinet rekommenderas inte till personer under 65 år. Därför fortsätter Folkhälsomyndigheten rekommendera paus för användning för alla åldersgrupper i Sverige, eftersom Janssen inte behöver användas för nya vaccinationer för personer som är över 65 år. För den gruppen är det dags för andra dosen, och då är det framförallt Astra Zenecas vaccin som ska användas hos många.

Totalt skulle knappt fyra miljoner Janssendoser levereras till Sverige till och med september. Sett till hur många som skulle kunnat fullvaccineras med de planerade leveranserna är det Sveriges näst största vaccin.

Nu meddelar Anders Tegnell att det inte ser ut som att det finns någon roll för Janssen–vaccinet i det svenska vaccinationsprogrammet.

– Vi vill alltid hålla öppet för förändringar. Men just nu finns det ingen roll för det, säger Tegnell till Aftonbladet.

Danmark och Tyskland har öppnat upp för att yngre personer som frivilligt vill ta Astra Zenecas eller Janssens vaccin kan få göra det. Men det är troligtvis inte ett alternativ i Sverige.

– När man arbetar med vaccinationsprogram jobbar man inte med egen risk, man gör riskbedömningar på befolkningsnivå. Nu får vi snabbt mer vaccin och går snabbt ner i åldrarna, det är inget vi just nu funderar på i Sverige, säger Anders Tegnell.