Hundsmugglare döms till sex månaders fängelse

TT

Publicerad 2021-03-11

Malmö tingsrätts dom handlar om tretton insmugglade valpar, men enligt domstol var smugglingen ett led i en större införsel. Arkivbild.

Nio franska bulldoggar och ytterligare fyra hundar fick avlivas sedan de hittats av tullpersonal i en bil som kom över Öresundsbron i december. Nu döms en man och kvinna till sex månaders fängelse vardera. Att smugglarna riskerade att föra in rabiessmitta i Sverige gör att Malmö tingsrätt bedömer att de gjort sig skyldiga till grov smuggling, likaså att smugglingen bedöms vara ett led i en mer omfattande olaglig införsel av hundar.

Enligt tingsrätten var hundarna sannolikt inte vaccinerade mot rabies och hade inte blivit undersökta av veterinär. De resehandlingar som mannen och kvinnan hade med sig för hundarna bedöms som falska, eftersom hundarnas verkliga ålder inte stämde överens med vad som stod i dokumenten.

Mannen och kvinnan var åtalade för ytterligare ett fall av hundsmuggling, men i den delen anser inte domstolen att bevisningen håller. Båda nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln