Familjens hem förstördes i branden

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Emma Araldsson, 31, och hennes familj har förlorat sitt hem.

Under måndagen fattade deras villa eld, och trots en stor räddningsinsats var bostaden bortom räddning.

– När vi såg strömmen av människor som hjälpte till att bära ut våra saker var det som på film, säger Emma.

Larmet om villabranden i Rinkaby utanför Kristianstad kom vid 13.19 på måndagseftermiddagen. En granne, och tillika nära vän, hade då uppmärksammat ett stort rökmoln ovanför Roger Sandin, 45, och Emma Araldssons, 31, tomt.

– Min sambo hade precis varit och lämnat vår son på förskolan när vår vän slängde upp ett fönster och berättade att det brann, säger Emma.

Rogers första instinkt var att springa ut och försöka släcka branden som startade i en förrådslänga på tomten. Med hjälp av en brandsläckare försökte han och vännen kväva lågorna. Men de kunde inte hindra branden som spred sig till det intilliggande villan.

– Räddningstjänsten kom efter sju minuter men då brann det redan i taket på huset. De gjorde verkligen vad de kunde men det syntes att det var svårsläckt, säger Roger.

1 av 2

”Otrolig maktlöshet”

Emma, som befann på jobbet, hoppade snabbt in i bilen efter att Roger ringt och berättat att det brann på deras tomt.

– Jag hoppades att branden inte skulle vara stor eller sprida sig men när jag kom fram såg jag hur räddningstjänsten kämpade för fullt med huset, säger hon.

För att komma åt branden kallade räddningstjänsten in en kranbil. Med den lyftes villans tak för att göra det möjligt att slå ned elden.

– När jag såg hur branden bara fortsatte, trots brandmännens ofantliga arbete, kände jag en otrolig maktlöshet, säger Emma.

Trots att alla tillgängliga resurser ryckte ut gick det inte att rädda bostaden. Även om räddningstjänsten så småningom lyckades släcka branden är huset en totalskada - och nu står familjen utan hem.

– Vi är otroligt glada över att vi har vänner och familj som vi får bo hos, men hemmet en viktig grund. Efter en lång dag på jobbet vill du ha ett egen bostad att komma hem till, säger Emma.

”Stöttar varandra”

Familjen har varit i kontakt med sitt försäkringsbolag men vet ännu inte vad som kommer att hända i ärendet. Under tiden har de påbörjat jakten på en nytt hem. Förhoppningen är att hitta en bostad som inte ligger allt för långt från sonen Harrys, 2, förskola.

– Även om det är tungt och jobbigt så är vår inställning att det här kommer att ordna sig. Vi hjälper och stöttar varandra, säger Emma.

Vad som orsakade branden är ännu oklart. Tack och lov har alla familjemedlemmar klarat sig utan skador. De lyckades dessutom få ut majoriteten av sina tillhörigheter. Mycket tack vare allmänheten. Emma berättar att ett 50-tal personer hjälpte till att tömma huset på möbler, leksaker och kläder.

– När vi såg strömmen av människor som hjälpte till att bära ut våra saker var det som på film. Mitt i tragedin och sorgen är vi så tacksamma för alla dessa eldsjälar i byn.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN