Uppmaningen till unga: Radera Tiktok

Uppdaterad 2023-10-13 | Publicerad 2023-10-11

Föräldrar i Israel uppmanas att radera sina barns Tiktok-app efter Hamas storskaliga attack.

Anledningen är att klipp på döda och kidnappade personer cirkulerar.

– Tyvärr går det inte helt att skydda barnen. Även om inte de är på sociala medier så är deras vänner där, säger David Lange, som bor utanför Tel Aviv.

Följ ämnen
Israel

”Kära föräldrar, vi har fått information om att videor snart kommer att skickas ut där kidnappade ber för sina liv. Snälla, ta bort Tiktok-appen från barnens mobiltelefoner”.

Så löd ett Whatsapp-meddelande som David Lange, 49, tog emot från en föräldragrupp i går.

Gruppen har barn på skolan där David Langes 13-åriga dotter går.

Lange, som driver organisationen Israellycool Israel Advocacy, och även bloggar och debatterar på sajten, bor med sin familj strax utanför Tel Aviv. Han har delat en översättning på X, tidigare Twitter.

”Arg och ledsen”

Aftonbladet har också sett meddelandet på originalspråket hebreiska och fått innehållet bekräftat.

– Jag blev arg och ledsen. Arg över att Hamas vildar faktiskt kan göra något sådant. Och ledsen över att mina barn lever i en värld där de kan utsättas för denna ondska, säger David Lange till Aftonbladet.

 ”Kära föräldrar, vi har uppmärksammats på att videor av gisslan som tigger för sina liv snart kommer att släppas...”. Så börjar det varningsmeddelande föräldrarna fått, med uppmaningen att radera appen.

Lyckligtvis har inte dottern Tiktokappen på sin telefon.

– Hade hon haft det hade jag definitivt uppmuntrat henne att ta bort den och förklara varför.

David Lange beskriver de senaste dagarna, sedan terrorstämplade Hamas genomförde sin attack mot Israel i lördags – där flera israeliska medborgare också kidnappades till Gaza, som en mardröm.

”Väldigt svårt”

– Vi har det väldigt svårt. Det känns som att vi lever i en mardröm, men varje morgon vaknar vi och ser att alla dessa ofattbara ondskefulla saker faktiskt har skett.

Även om familjen är fysiskt oskadd har de sorg.

Styvdotterns pojkvän som är soldat har dödats, och en annan vän till barnen har också dödats. Så ser det ut för i princip alla David Lange känner i Israel.

– I princip alla känner någon som har dödats.

Ångest och oro

Whatsapp-meddelandet har skickats till fler föräldragrupper på andra skolor, och undertecknas av ”nationella föräldraledningen”, men Times of Israel har inte kunnat få bekräftat att en sådan organisation eller sammanslutning skickat ut informationen.

Oavsett, konstaterar tidningen, sprids våldsamt innehåll från de blodiga dagarna i Israel och på palestinska områden, redan på sociala medier.

David Lange berättar att hans barn även tidigare sett våld på sociala medier. Både 13-åringen och hennes 16-åriga syster har reagerat med ångest och oro.

– Jag pratar öppet med dem om allt hemskt som delas på sociala medier, och ber dem undvika det så gott de kan. Men tyvärr går det inte helt att skydda barnen. Även om inte de är på sociala medier så är deras vänner där.