Giftig gas och vinden – riskerna i vulkanutbrottet

Publicerad 2024-03-17

Vulkanutbrottet kan ta flera vändningar.

Det är både risk för svavelläckage och översvämningar.

– Mycket kommer bero på hur vinden blåser, säger seismolog Björn Lund.

Lavan har flödat sedan 21.23 på lördagskvällen. Under natten har det lugnat sig något. Men det finns fortfarande stora risker och det avgörande är hur lavan fortsätter att röra sig.

– Lavan är ett par hundra meter från kraftledningen som försörjer Reykjaneshalvön med varmvatten och producerar el, säger seismolog Björn Lund.

Under natten svämmade lavan över en väg i närheten av Grindavik. Den isländska tidningen Visir skriver under morgonen att lavaflödet stannat intill en vall och bildat en lavadamm.

På söndagsförmiddagen rinner lavan längs vallarna runt fiskebyn Grindavik som byggts tidigare.

– Den rinner kraftigt söder ut. Vallarna har hållt väldigt bra – lavan har inte trängt in i staden än. Men framöver, beror det på hur vinden blåser mot bebyggda områden kan det vara så att man behöver evakuera, säger Lund.

Grindavik har utrymts, likaså 700 personer från turistattraktionen Blå lagunen.

Giftig gas läcker

Många nyfikna brukar ta sig mot lavan för att uppleva naturens krafter. Men enligt Björn Lund ska man vara försiktigt.

– Det är ju populärt att vandra fram till lavan. En av orsakerna till att man inte ska var för nära är på grund av svaveldioxiden. Det samlas i fördjupningar i marken och därför ska man vara försiktig i närområde, säger Björn Lund.

Svaveldioxiden frigörs från lavan och kan spridas med vinden. Hur allvarligt det är för de boende beror på hur det blåser och hur höga koncentrationerna är.

– I de här utbrotten kommer det alltid svaveldioxid. Därför följer man vindriktningen väldigt noga på ett meteorologiskt sätt, säger Björn Lund.

Han tror att utbrottet kommer gå över redan i dag eller under måndagen.

Seismologen Björn Lund.

Följ ämnen i artikeln