55-åringen i Värmland åtalas – hade sambon i frysen i flera år

Publicerad 2023-07-06

Den man i Värmland som under flera år haft sin sambo i frysen åtalades idag.

Mannen misstänks för för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

– Under brottstiden har mannen använt frysen även för andra ändamål vilket jag menar gör att den avlidnes gravfrid kränkts varje gång mannen öppnat och stängt frysen, säger förundersökningsledare Linda Karlsson.

Den mordutredning som initialt inleddes i fallet har lagts ner. Obduktionsrapporten kunde inte fastställa någon dödsorsak och inget annat i utredningen har kunnat bevisa att mannens sambo blivit mördad.

Trots att mannens sambo ska ha förvarats i frysen enligt åtalet, ska mannen ha fortsatt använda frysen.

– Under brottstiden har mannen använt frysen även för andra ändamål vilket jag menar gör att den avlidnes gravfrid kränkts varje gång mannen öppnat och stängt frysen och utgör en försvårande omständighet, säger förundersökningsledare Linda Karlsson i ett pressmeddelande.

Utredningen kan inte utesluta att 55-åringen agerat ensam, då det tyder på att hjälpmedel använts för att förflytta kvinnan.

Ska ha plockat ut kvinnans pension

Mannen åtalas för grovt bedrägeri då det ska ha varit systematiskt enligt åtalet och rört sig om runt 1,3 miljoner kronor. 55-åringen ska ha haft tillgång till sin sambos konton och plockat ut den pension som kommit in på hennes konton.

– Vad som ytterligare är en försvårande omständighet är att mannen begått gravfridsbrotten i syfte att dölja annan brottslighet, framförallt det grova bedrägeri och urkundsförfalskningar som mannen också står åtalad för. Han har även hållit skenet uppe för familj och vänner att kvinnan fortfarande varit i livet vilket gjort att det måste ha varit mycket påfrestande för familj och vänner att på detta sätt få veta att kvinnan varit död en längre tid, avslutar senior åklagare Linda Karlsson.

Den nu åtalade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan där han spelade gitarr och sjöng.

Skulle begrava henne på tomten

I samband med att mannen lades in på sjukhus i mars berättade han att han förvarade sambon i sin frys. När kroppen hittades greps mannen och han har sedan dess suttit häktad.

Mannens försvarsadvokat har tidigare sagt att 55-åringen och hans sambo hade en gemensam önskan om att de inte skulle begravas med någon koppling till kyrkan – de ville istället begravas på gården. Enligt försvarsadvokaten skulle mannen begrava henne, men det hela rann ut i sanden.

Följ ämnen i artikeln