Gängledare döms för mordplaner – offren redan döda

Publicerad 2022-11-04

En gängledare i Stockholmsområdet döms för mordplaner.

De två tilltänkta måltavlorna är redan döda.

Rätten dömer 25-åringen till nio års fängelse.

Den 25-årige mannen har tillhört det kriminella nätverket i Östberga. Han döms nu för att ”i samråd med flera andra personer” beslutat att eliminera ledarskikten ur vad som polisen i dag kallar för ”det gamla Östberganätverket”.

Målen var den 34-årige ledaren och en 27-årig man, även han högt uppsatt i nätverkets hierarki.

När domen om mordplanerna föll på fredagen var både 34- och 27-åringen redan döda. Ledaren avrättades i en hotellreception på Kungsholmen den 22 december 2021. Dagen därpå mördades hantlangaren nära en skola Haninge.

34-åringen sköts till döds på ett hotell vid Fridhemsplan i stadsdelen Kungsholmen.

Den 25-årige mannen döms nu till nio års fängelse för förberedelse till mord. Därtill grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

– Det är ett väldigt bra polisarbete som ligger bakom. Den dömde har en nätverkskoppling och är en högt uppsatt ledare. Tack vare att polisen har stoppat honom, gjort det jobbigt för honom och kontrollerat honom och hans telefoner så har vi lyckats knyta honom till brottsligheten och därför kan han också dömas, säger kammaråklagare Daniel Jonsson.

Ohelig allians efter blodig konflikt

Rätten anser det bevisat att 25-åringen använt krypterade telefoner för att via chattjänsterna Sky och Anom kommunicera med sina medbrottslingar. Där har utförandet planerats och information om offren delats. Mannen har också skaffat fram skjutvapen och sett till att spårsändare placerats på offrens bilar.

Även en 29-årig man döms i samma mål. Han ska ha tillhört det konkurrerande nätverket i Bredäng. Östberganätverket och Bredängnätverket har sedan 2013 befunnit sig i en blodskonflikt som lett till ett tiotal mord. Därefter ska en ohelig allians bildats mot en gemensam fiende – det gamla Östberganätverket.

Så hamnade 25-åringen och 29-åringen på samma sida.

– De har begått narkotikabrottsligheten tillsammans, säger kammaråklagaren Daniel Jonsson om domen.

29-åringen döms till fem års fängelse, bland annat för grovt narkotikabrott och penningtvätt.

Följ ämnen i artikeln