Westerholms ödesbeslut: Stannar i Liberalerna

Publicerad 2022-10-25

Barbro Westerholm stannar i Liberalerna – trots kritiken mot Tidöavtalet.

Partitoppen blir kvar för att backa upp sina kollegor.

– Om alla i partiet som tycker som jag försvinner, då är det slut, säger hon.

Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm, 89, övervägde att lämna partiet när överenskommelsen med Sverigedemokraterna presenterades.

– Jag var naiv nog att tro att SD inte skulle få så mycket inflytande. Nu måste jag tänka igenom vad jag som liberal ska göra nu, sa hon då.

Efter lång tids funderande har Westerholm nu kommit fram till att hon stannar.

– Jag hoppar inte av nu, säger hon.

Förklaringen är att hon vill fortsätta jobba nära och stötta Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, som själv uttryckt kritik mot Tidöavtalet. Westerholm har tidigare beskrivit Jönsson som ”en tvillingsjäl”.

– På grund av Jan Jönssons inställning till det hela känner jag att jag vill backa upp honom. För om alla i partiet som tycker som jag försvinner, då är det slut. Vi måste jobba så som vi vill för att partiet ska utvecklas, säger hon.

Hur vill du att partiet ska jobba?

– Jag vill att vi ska utveckla en socialliberal politik utifrån mänskliga rättigheter, mot diskriminering och uppskatta alla de människor som kommit hit för att arbeta. Sedan ska vi naturligtvis göra något mot de som är kriminella. Men alla de som kommit hit, inklusive min man, de bidrar till att utveckla Sverige.

Även om L-höjdaren stannar i partiet säger hon att kritiken mot Tidöavtalet står fast.

– Det sänder ut fel signaler när det gäller inställning till människor som kommit från andra länder. Däremot vill jag Liberalerna ska utvecklas på andra sätt. Det gör jag bäst genom att backa upp Jan Jönsson.

Jan Jönsson.