Över 1 500 aktivister gripna vid manifestation i Nederländerna

Nelly Kronstrand

Uppdaterad 2023-05-28 | Publicerad 2023-05-27

Extinction rebellion-rörelsen genomförde en stor aktion på en motorväg i Nederländerna på lördagen.

Totalt greps 1 1597 klimataktivister.

En polis uppges ha skadats när han blev biten av en av deltagarna och ytterligare ett 40-tal misstänks för våld och hot, rapporterar lokala medier.

Aktionen på lördagen var en protest mot Nederländernas statliga subventioner till fossilindustrin, rapporterar lokala medier.

I drygt fem timmar blockerade aktivisterna från Extinction rebellion sittandes, ståendes och gåendes en motorväg utanför Haag.

Aktivist uppges ha bitit polis

När polisen larmades till platsen utbröt tumult och 1 579 deltagare greps och fördes bort i bussar av polis.

En person ska också ha gripits misstänkt för misshandel efter att personen attackerat och bitit en polis. Det finns inga uppgifter om skadeläget.

För att skingra folkmassan tog polisen till vattenkanoner, vilket kritiserats av Extinction rebellion. Polisen hävdar dock att de uppmanade aktivisterna att lämna platsen flera gånger innan de besprutades med vatten.

Kända "GoT"-skådespelaren gripen

Enligt landets åklagarmyndighet kommer inte de aktivister som greps under ”fredliga omständigheter” att åtalas.

”Detta gäller inte de aktivister som gjort sig skyldig till andra brott såsom klotter, skadegörelse, förolämpning eller våld”, skriver de i ett uttalande.

Bland dem Game of thrones-skådespelerskan Carice van Houten som axlade rollen som Melisandre i serien. van Houten greps men släpptes senare på eftermiddagen, rapporterar nyhetsbyrån ANP.

Följ ämnen i artikeln