Palestinska fångar släpps – men ännu fler grips

Uppdaterad 2023-11-29 | Publicerad 2023-11-28

Under vapenvilan har 150 palestinska fångar släppts från Israel i utbyte mot Hamas gisslan.

Många av dem sitter fängslade utan att veta för vad – flera av dem är kvinnor och barn.

Men samtidigt som fångar släpps griper Israel fler palestinier.

Följ ämnen
Israel

50 gisslantagna av Hamas mot 150 palestinska fångar. Så många ska hittills ha utväxlats under vapenvilan.

Inför utväxlingen gick Israel ut med en lista på 300 fångar som skulle kunna friges i utbyte mot Hamas gisslan.

Många av fångarna har anklagats för att kasta sten och för att ”skada den regionala säkerheten”. Andra är anklagade för att exempelvis stötta olagliga terrororganisationer eller vapeninnehav.

Organisationen Defence for Children International har sagt att 500-700 barn fängslas årligen. De flesta misstänkts för att kasta sten.

Vissa av dem är medlemmar i Hamas och andra islamistiska militanta grupper. Men för många finns det inget som tyder på att dessa kopplingar, rapporterar CNN.

Flyktinglägret Jebaliya vid Gazaremsan.

Tusentals fängslade utan åtal

Hur många palestinier som sitter fängslade i Israel är okänt. Siffrorna varierar mellan cirka 7 000 och 10 000. Enligt den palestinska organisationen Palestinian Prisoners Society handlar det om 7 200 personer, rapporterar The Guardian.

Uppgifterna om hur många av de fängslade som är kvinnor och barn varierar också. Enligt The Guardian är det 88 kvinnor och 250 barn under 18 år.

Qadura Fares, chef för organisationen Palestinska kommissionen för före detta fångar, menar att det handlar om 8 300 fångar.

Fares säger till CNN att över 3 000 av dem är så kallade ”administrativt frihetsberövade”. De hålls fängslade utan att ha fått en rättegång och utan vetskap om vad de är misstänkta för.

En helikopter med gisslan släppta av Hamas under fredagen.

Ännu fler har tillfångatagits

Sedan Hamas genomförde terrorattacken mot Israel den 7 oktober har palestinier fortsatt att gripas, framförallt på Västbanken. Enligt ”Palestinian Prisoners Society” har över 2 000 palestinier gripits sedan dess, rapporterar AP.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh menar att detta har varit en del av Israels taktik.

Israeliska soldater i närheten av Gazaremsan.

– Israel har förberett inför ett utbyte av fångar, och de griper så många människor de kan inför en sådan deal, har han sagt till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt som de 150 palestinierna släppts har gripanden fortsatt. Enligt den palestinska fängelseorganisationen har 168 palestinier gripits sedan i fredags, rapporterar Al Jazeera.

Följ ämnen i artikeln