I dag presenteras Nobels fredspris

Publicerad 2023-10-06

Blir det Volodymyr Zelenskyj?

Eller kanske Greta Thunberg?

Båda ligger bra till för Nobels fredspris – som tillkännages klockan 11.00 i dag.


 Uppdatering: Nobels fredspris 2023 går till Narges Mohammadi


I dag klockan 11.00 är det dags för norska Nobelkommittén att berätta vem som får Nobels fredspris 2023.

351 kandidater har nominerats till priset. 259 av dem är individer, 92 är organisationer.

Det är det nästhögsta antalet kandidater som nominerats, skriver Nobelkommittén på sin hemsida. ”För åttonde året i rad har antalet kandidater överstigit 300. Det nuvarande rekordet, 376 kandidater, nåddes 2016”, skriver man också.

Så vem eller vilka blir det?

Greta Thunberg

Thunberg ligger bra till

Kriget i Ukraina är ett tema som ser ut att prägla mångas gissningar.

Vadslagningsfirmorna har alla Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en lågoddsare, men experter påpekar att han ändå inte är en trolig pristagare, eftersom han trots allt leder ett land i krig, skriver TT.

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj ligger också bra till, men möjligtvis kan ett pris till honom vara lite för likt förra årets.

Då fick tre personer dela på priset: den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

Svenska Greta Thunberg och rörelsen Fridays for future har i flera år legat bra till – och det gör de även denna gång.

Stoltenberg nominerad

Kandidatlistan är egentligen hemlig, men den grupp som har rätt att nominera kandidater – som exempelvis länders ministrar och professorer – är fria att berätta om de vill.

Sajten The Business Standard skrev i februari i år att några namn på nominerade som läckt ut, förutom de tidigare nämnda i den här artikeln, är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Nato-chefen Jens Stoltenberg, en ukrainsk grupp som arbetar med att etablera en internationell krigsförbrytartribunal till följd av kriget i landet, men också Masih Alinejad, aktivist i Iran som driver rörelsen My Stealthy Freedom.

Även demokratiaktivister i Kina och Hongkong ska vara nominerade, precis som Myanmars FN-ambassadör Kyaw Moe Tun, som trots att han fått sparken av militärjuntan i landet lyckats hålla fast vid sin post – och fortsatt kritisera styret.

Pristagaren får förutom medalj och diplom också 11 miljoner kronor.