17-åringen klagade på tandvärk – sedan fritogs han: Släpp honom, släpp honom

Publicerad 2023-04-14

17-åringen hade klagat på svår tandvärk inför sitt besök, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efter det attackerades Kriminalvårdarna av två mörkklädda maskerade män med vapen.

”Släpp honom, släpp honom”, ska de ha skrikit.

Nu spekuleras det i om den morddömde tonåringen planerat sin fritagning inifrån sitt Sis-hem.

Fritagningen av Frunze Saghatelyan, 17, skedde strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen i centrala Södertälje.

Frunze Saghatelyan, 17.

17-åringen har nyligen dömts till sluten ungdomsvård för mordet på ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm.

I väntan på att domen ska vinna laga kraft har han omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Han är placerad på en låst avdelning. I handlingar som Aftonbladet begärt ut från Kriminalvården bedömdes 17-åringen som rymningsbenägen.

Men under torsdagen fick han lämna han sitt Sis-hem för ett besök hos tandläkaren.

Tre transportörer från Kriminalvården togs in för att transportera honom till och från sitt besök på Folktandvården.

Vid niotiden hämtades 17-åringen på Sis-hemmet. Inför bilfärden försågs han med handfängsel och ett midjebälte, enligt Aftonbladets uppgifter. De fick han behålla på under hela undersökningen.

Enligt uppgifterna ska 17-åringen ha klagat på kraftig tandvärk som enligt honom själv berodde på ett hål i en tand.

Bild från insatsen strax efter fritagningen.

Mystisk bil

Vid tiotiden var tandläkarbesöket över. 17-åringen skulle just lastas in i Kriminalvårdens bil när en svart bil körde upp bakom dem och bromsar kraftigt.

Två mörkklädda personer sprang ut ur bilen och skriker ”släpp honom, släpp honom!”, enligt Aftonbladets uppgifter. En av dem riktade ett svart pistolliknande föremål mot Kriminalvårdens personal och den andra höll upp något som liknar en betong mot dem.

De släppte 17-åringen som sprang mot de två maskerade personerna och försvann iväg i flyktbilen.

Personalen lade också märke till en mystisk bil som stått parkerad bakom Kriminalvårdens transport under fritagningen. Strax efter att flyktbilen lämnat platsen backade den ut och körde iväg.

Poliser på plats i centrala Södertälje efter den dramatiska fritagningen.

Uppgifter: Har kommunicerat

Varken Sis eller Kriminalvården vill uttala sig om hur 17-åringen – trots att han bedömts som rymningsbenägen – kunnat fritas. De vill inte svara på ifall man kunnat agera på något annat sätt för att hindra fritagningen och säger att man ska utreda händelsen.

Handlingar från Kriminalvården visar också att han har fått information om att besöket ska ske på förhand. Enligt uppgifter till Aftonbladet har 17-åringen kunnat kommunicera med sina kontakter utanför.

Nu spekuleras det i om han planerat fritagningen med hjälp av mobil- eller surfplatta inifrån Sis-hemmet, något som intagna har tillgång till.

– Vi misstänker att detta har varit en bidragande faktor för fritagningen, men vi får se vad internutredningen visar, säger Frida Strandberg Landin som är ordförande för Seko inom Sis till Sekotidningen.

Frunze Saghatelyan vid mordet på Delta gym i Stockholm.

Om 17-åringen haft tillgång till mobiltelefon eller surfplatta är oklart. Det finns möjlighet att begränsa elektronisk kommunikation, men att hålla någon helt från det är svårt, enligt Sis.

– Vi har inte rätten att begränsa det generellt utan det är ett individuellt beslut. Så en kan ha begränsningar men de andra på samma avdelning har inte det. Då är det väldigt svårt att hålla en ungdom från det i alla fall. Så mycket personal kan man inte ha, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis till Aftonbladet.

Han säger att regeringen utreder hur man kan förändra rätten att begränsa ungdomarnas tillgång till elektronisk kommunikation.

Har säkrat DNA

Polisen har under fredagen gått ut med en internationell efterlysning av den morddömda 17-åringen. Hans två misstänkta kumpaner är misstänkta för främjande av flykt grovt brott, grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman alternativt grovt olaga hot.

Poliskällor säger till DN att man lyckats säkra DNA från de masker som gärningsmännen bar under fritagningen och kastat ur bilen i flykten. DNA-fynden visar att det är personer i 17-åringens närmsta krets som är inblandade.

– Vi hyser mycket stora förhoppningar om att de berörda personerna finns kvar i regionen. Vi bedömer att förutsättningarna för att eftersöka och hitta dem är goda, säger en polis till tidningen.