Familjen hamnade mitt i skottlossningen

Pojke i 15-årsåldern död – ytterligare tre sköts

Publicerad 2023-06-11

En man, hans exfru och deras gemensamma dotter befann sig mitt i skottdramat i Farsta.

De var på väg hem från dotterns födelsedagskalas när skottlossningen bröt ut.

– Jag tänkte: Bara de inte skjuter barnen. Sen: Fly, säger kvinnan till Aftonbladet.

En man och hans exfru, som båda vill vara anonyma, säger till Aftonbladet att de befann sig mitt i skottdramat tillsammans med deras dotter och hennes fyra vänner.

De hade varit tillsammans med sin dotter och hennes vänner på födelsedagskalas i stan. Strax efter de skilts åt vid tunnelbanestationen i Farsta centrum – exfrun med dottern och hennes vänner, mannen ensam – började skottdramat.

Dottern och exfrun som gått åt andra hållet befann sig framför gärningsmannen iklädd balaklava strax innan första skottet avlossades.

”Trodde det var ett prank”

– Min dotter trodde det var ett prank. Jag själv trodde det var fyrverkerier, säger vittnet till Aftonbladet.

Hela förloppet pågår ett par sekunder, uppskattar vittnet. Och i takt med andra salvan avlossas befinner sig kvinnan och barnen i höjd med mannen, ungefär tio meter bort.

– Först när vi kommer i höjd med mannen förstår jag att det inte är fyrverkerier. Jag tänkte: bara de inte skjuter barnen. Sen: fly.

De springer mot ingången till en vårdcentral där de söker skydd. Men hinner knappt in förrän allt är över.

”Då brister det – jag måste flytta från Farsta”

Längre bort befinner sig mannen, som när skottlossningen börjar kastar sig ned på marken. Först när han hör en bil dra iväg reser han på sig.

– När jag hör att bilen åker ringer jag 112 direkt, säger vittnet till Aftonbladet.

Samtalet varar i sex minuter. Och medan det pågår ser han de skottskadade liggandes ett par meter bort.

En ung man framför sig med kraftiga skottskador. En annan lite äldre man blöder från buken. Flera är där och hjälper till för att stoppa blödningarna.

När samtalet är över ringer han barnens mammor och beger sig mot exfruns lägenhet.

– Först när samtalet är över med 112 brister det för mig. Min första tanke var att jag måste flytta från Farsta.

En 15-åring sköts till döds

Fyra personer träffades av skotten i Farsta centrum. Två pojkar i 15-årsåldern, en man i 45-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern, enligt Aftonbladets uppgifter.

En av pojkarna är död, meddelade polisen i går kväll. De andra tre är allvarligt skadade och vårdas under söndagsmorgonen fortfarande på sjukhus.

På plats i Farsta intervjuade Aftonbladet även 77-åriga Vasilios, som satt inne i en busskur när han såg skotten och vapnen och kulorna började vina.

– Jag satt inne i busskuren och pratade med min dotter i telefon. Då börjar de skjuta mot mig och busskuren där jag satt, berättar Vasilios.

Hittades skjutna på tre platser

De skjutna hittades på tre olika platser. Om de sköts där eller har tagit sig dit efter att de skjutits vill polisen inte gå ut med i nuläget.

– Vi har bildat oss en uppfattning om det och vi har haft kriminaltekniker på samtliga ställen för att kunna dra slutsatser om det. Det är viktigt att få svar på, men vad vi kommit fram till kan vi inte gå ut med eftersom vi inte vill styra vittnen, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen i Stockholm under söndagsmorgonen.

Två män i 20-årsåldern greps efter en dramatisk biljakt på E4. De anhölls under natten, misstänkta för mord.

Polisen vill inte gå ut med om man hittat kopplingar mellan de misstänkta och brottsoffren. Inte heller om de som skjutits var skyttarnas måltavlor.

– Vi är inte hundra procent säkra på det. Vi håller på att utreda vilka som varit måltavlor och vilka som möjligtvis kan ha träffats av kulor som inte varit ämnade för dem, säger Ola Österling.

Följ ämnen i artikeln