Höken utmanade Putin – döms till fängelse

Publicerad 2024-01-27

Han utmanade Putin i presidentvalet och varnade för en kommande statskupp.

Nu har den ryske höken Igor Girkin dömts till fyra års fängelse.

Enligt domstolen har han begått ”extremistiska handlingar”.

Den 53-årige militärbloggaren greps i juli fjol efter att ha kallat Vladimir Putin för ”en fegis” inför sina hundratusentals följare på Telegram.

Innan dess varnade han för att att de ryska bakslagen i Ukraina riskerade att leda till en statskupp.

Igor Girkins fru Miroslava Reginskaya talar med media i Moskva efter att domen fallit.

Nu har han dömts till fyra års arbete i en straffkoloni för ”offentlig uppvigling till extremistisk aktivitet”, skriver Meduza.

Under tiden Girkin suttit fängslade offentliggjorde han också sina planer på att kandidera till det ryska presidentvalet i mars.

Militärbloggaren hävdade att valet är en enda stor bluff och att hans kandidatur syftade till att markera mot Putins makt.

– Jag förstår mycket väl att i dagens situation i Ryssland är en presidentvals­kampanj som att sitta ner vid ett bord och spela kort med fuskare, har Girkin tidigare sagt.

Igor Girkin döms till fyra års fängelse.

Dömd för massmord

Den före detta FSB-officeren spelade en nyckelroll under invasionen på Krimhalvön 2014 och var tidigare försvarsminister i den självutropade Donetskrepubliken. Han har också stridit i Tjetjenien och Transnistrien.

Efter det blev han en inflytelserik militärbloggare eller ”Hök” på Telegram med närmare 800 000 följare.

Girkin är också dömd för massmord i en domstol i Nederländerna efter nedskjutningen av MH-17 där 298 miste livet. Själv har han förnekat all inblandning.

Följ ämnen i artikeln