Magdalena Andersson om upploppen: Polisen ska fortsätta växa

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-18

Statsminister Magdalena Andersson säger att den som angriper svensk polis, angriper det svenska demokratiska samhället.

Och polisen ska fortsätta växa och få ännu fler verktyg.

– De ansvariga ska gripas, dömas och avtjäna sina straff, säger hon om påskupploppen till Aftonbladet i ett sms.

Våldsamma upplopp har präglat påskhelgen på flera håll i i Sverige i samband med att den högerextrema politikern Rasmus Paludan haft planerade besök.

Aftonbladet har sökt statsminister Magdalena Andersson angående påskens våldsamma upplopp.

Hon svarar i ett sms till Aftonbladet:

– Under de senaste dagarna har vi sett fruktansvärda scener i flera av Sveriges städer. Polisanställda som såg fram emot ett lugnt påskfirande med familjen var tvungna att försvara svensk lag och yttrandefrihet med livet som insats.

– Det urskillningslösa våldet riktades inte bara mot poliser, utan mot hela vårt samhälles demokratiska värderingar. Trots att det är ett avskyvärt hatbudskap som Paludan står för så är det oacceptabelt, oförsvarligt och olagligt att reagera med detta allvarliga våld.

Statsminister Magdalena Andersson kommenterar nu de våldsamma upplopp som skett i flera städer under påskhelgen.

Hon skriver att hon på måndagen pratat med kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Linköping, Malmö och Örebro för att höra sig för om situationen.

– Precis som Rikspolischefen sa idag: det här är inga vanliga motdemonstranter. Det här är inte heller representanter för de berörda bostadsområdena. Polisen har starka misstankar att det finns kopplingar till kriminella gäng.

Bilder från Sveaparken i Örebro på långfredagseftermiddagen.

”Ska gripas, dömas och straffas”

– Jag vill vara mycket tydlig: den som angriper svensk polis angriper det svenska demokratiska samhället. De ansvariga ska gripas, dömas och avtjäna sina straff. Hittills har 44 personer gripits.

– Både de högerextremas och gängens mål är att minska sammanhållningen, öka spänningarna och att samhället ska ge upp och dra sig tillbaka. Vårt svar är det motsatta. Polisen ska fortsätta växa och få ännu fler verktyg. Nyrekryteringen och segregationen som göder gängen ska vi tillsammans arbeta för att bryta med alla till buds stående medel.

– Sverige kan bättre, avslutar Magdalena Andersson sitt sms till Aftonbladet med.

Sveaparken i Örebro i fredags

Morgan Johansson fördömer våldet

söndagen sa justitieminister Morgan Johansson (S) till Aftonbladet att våldet under upploppen måste fördömas och att polisen måste stöttas.

– Gå hem. Omedelbart! Respektera att Sverige är en demokrati. Här råder yttrandefrihet, var hans budskap till upploppsmakarna.