7 000 hackade kameror är från svenska företaget: ”Handlar om okunskap”

Publicerad 2017-07-18

Över 70 000 övervakningskameror har hackats och lagts upp på en hemsida.

Av dem kommer 7000 från svenska företaget Axis.

– Det är folk som själva öppnat upp sin brandvägg, säger Axis tekniska direktör Johan Paulsson.

Bilder från hackade övervakningskameror i andra länder.
Johan Paulsson, tekniska direktör på Axis.

Över 70 000 övervakningskameror har hackats och lagts upp på en hemsida – så att vem som helst kan se dem live. I de över 300 kameror i Sverige som finns på sidan kan följa folk som solar, äter mat eller mekar med bilen – ovetande om att deras liv är med i en livesändning på nätet.

Över 7000 kameror vars livesändning visas upp på sidan kommer från det svenska företaget Axis.

– Det är ju en tiondel av alla kameror på sidan och vi har en fjärdedel av marknaden, så egentligen är vi ju underrepresenterade, säger Axis tekniska direktör Johan Paulsson.

– Sen har vi ju sålt 12 miljoner kameror så det rör sig ju om 0,000-någonting procent av våra kameror.

”Folk öppnar sina portar”

Johan Paulsson menar inte att företagets kameror har några säkerhetsrisker. Enligt honom handlar det snarare om att folk själva öppnat upp kamerornas brandväggar.

– Vissa öppnar upp portar i sin brandvägg för att kunna komma åt kamerorna utifrån, till exempel för att komma åt kameran från sommarstugan när man är hemma, säger han.

– De har alltså själv varit inne och öppnat de här portarna. Och när man öppnar den här brandväggen så slår man ut den så att man kan komma in i dem utifrån.

Johan Paulsson förstår att folk öppnar sina brandväggar så att man kan komma åt kamerabilden från ett annat nätverk. Han berättar att det ändå går att förhindra att hackare kommer åt dem – bara man skapar ett eget lösenord.

– Tar man hål på sin brandvägg så måste man se till att ha ett lösenord på sina kameror. Det är ju a och o liksom, säger han.

”Handlar om okunskap”

Axis har även utvecklat ett program som gör att man kan komma åt sin kamerabild utan att öppna sin brandvägg, berättar Johan Paulsson. Enligt honom får större företag sina kameror installerade av en specialist. Kamerorna blir livestreamade på hemsidan beror inte på en brist på säkerhet – utan på en brist på kunskap hos privata kunder.

– Oftast är det ju okunskap det handlar om. Man kan titta efter tekniska lösningar men tekniska lösningar finns. Men folk måste också förstå vad man gör.

Vad har Axis för ansvar i det här?

– Det finns ett delat ansvar i det här. Vi ansvarar ju för att se till att det finns lösningar så att man kan göra detta så att kamerorna inte exponeras, vi har ansvar för utbildningar av installatörer och så vidare. Men om liknar detta vid att köpa en bil så har ju bilfabrikören ansvar för att det ska gå att låsa bilen men det är svårt att ta fullt ansvar för att folk låser bilen. Det är ju hemskt svårt att ta ansvar för att folk använder sin utrustning på rätt sätt.