Ledare inför rätta efter massdöd i svältsekt

TT

Uppdaterad 2023-05-13 | Publicerad 2023-05-02

Liksäckar uppradade under utgrävningen i en skog i Shakahola på den kenyanska kusten. Bild från den 25 april.

Fler än 100 personer – merparten barn – har hittats döda i massgravar i östra Kenya. De döda tros ha tillhört en sekt där de uppmanats att svälta sig. I dag ställs två självutnämnda pastorer inför rätta.

De två misstänkta ledarna framträder under tisdagen inför domstolar i två olika städer.

Rörelsens ledare Paul Nthenge Mackenzie, som grundade sekten 2003, bar en jacka i rosa och svart när han steg in i rättssalen i kuststaden Malindi. Salen var fullsatt med anhöriga till sektens offer, som Nthenge Mackenzie misstänks ha uppmanat att svälta sig till döds för att få möta Jesus.

Hittills har 109 personer med koppling till sekten bekräftats döda, merparten av dem barn. De flesta uppges ha dött till följd av svält medan några enligt myndigheterna ska ha kvävts till döds.

Ezekiel Odero, en av två åtalade sektledare, håller i en bibel medan han eskorteras av polis i Mombasa, Kenya.

Anhängare utanför domstolen

Paul Nthenge Mackenzie anklagas, tillsammans med 13 andra personer, för mord, kidnappning samt grymhet mot barn, enligt domstolsdokument som AFP tagit del av.

Den andre ledaren, Ezekiel Odero, ställs inför rätta i Kenyas näst största stad Mombasa. Odero är misstänkt för mord, assisterat självmord, bortförande, radikalisering, brott mot mänskligheten, bedrägeri och penningtvätt.

Åklagaren vill att Ezekiel Odero, som beskrivs som en välbeställd och profilerad tv-predikant, ska frihetsberövas i ytterligare en månad. Inför rättegångens start samlades en grupp anhängare utanför domstolen, några av dem i tårar, för att be och sjunga för sektledaren.

Samfund ska regleras

Massdöden inom sekten har fått Kenyas president William Ruto att ingripa mot landets vildvuxna flora av olika hemmasnickrade religiösa sekter.

I veckan inleder president William Ruto en speciell insats med syftet att styra upp hur religiösa aktiviteter i Kenya – ett land med runt 4 000 registrerade kristna samfund – regleras utan att inkräkta på religions-, åsikts- och trosfriheten.

– Men samtidigt kan vi inte tillåta brottslingar att utnyttja de friheterna för att skada, döda, tortera och svälta människor till döds, säger inrikesminister Kithure Kindiki.

Följ ämnen i artikeln