Elever saknas från skolor – tros ha flytt våldet

Publicerad 2023-09-16

En hotbild har uppstått mot flera personer på grund av Foxtrot-konflikten.

På grund av det misstänks familjer i Uppsala ha flytt landet nu.

Andra föräldrar undrar om deras barn står på dödslistan, rapporterar UNT.

Elever saknas på flera skolor i Uppsala, rapporterar UNT. Enligt tidningens uppgifter ska flera familjer i området ha flytt landet nu på grund av en akut hotbild kopplad till gängkonflikten inom Foxtrot-nätverket.

Andra föräldrar uppger att det finns en oro för om deras barn kan stå på den så kallade ”dödslistan”.

"Jag känner en stor oro för min son och hans kompisar, de har/har haft anknytning till en tyngre kriminell, denna dödslista med över 100 st på, kontaktas de/familjerna av polisen eller hur ska man agera?", skriver en kvinna till tidningen.

Många berörda av Foxtrot-konflikten

Jale Poljarevius, chef för underrättelsesektionen vid Region Mitt, säger till Aftonbladet att det i vanliga fall är grovt kriminella som brukar lämna landet. Nu är det anhöriga till kriminella som flyr.

– Den här förflyttningen som skett där de kriminella ger sig på anhöriga är något nytt. Nu gör de anhöriga i stort skett samma sak, de flyr på grund av rädsla, säger han.

Han säger att han har uppgifter om att minst en familj har lämnat Uppsala under de senaste dagarna. Om de har flytt utomlands, eller inom Sverige, kan han inte svara på.

– Anledningen är förmodligen att individerna känner sig osäkra på grund av att de har någon typ av anknytning till de personer som är inblandade i konflikten, säger han.

– Vi har ett mycket stort antal människor som blivit berörda, fortsätter han.

Polis på plats vid Salabacksgatan, där en man sköts till döds på tisdagsmorgonen.

Elever saknas på skolor

Olof Oskarsson, skolområdeschef i Uppsala, säger att flera föräldrar uppger att de är oroliga nu.

– Vi har också nåtts av den här oron och de här diskussionerna om att vårdnadshavare låter sina elever stanna hemma, eller att elever stannar hemma på grund av det här, säger han.

– Den här situationen är väldigt allvarlig på alla sätt och när det får sådana här konsekvenser är det väldigt tråkigt, fortsätter han.

Han uppger också att skolorna i Uppsala är uppmärksam på situationen och försöker hjälpa de föräldrar som känner oro.

– Vi har en egen säkerhetsavdelning och de har kontakten med polisen, men sen har skolorna också möjlighet att ta kontakt med polisen om det behövs. Får man reda på något så för vi vidare det, sen är det upp till polisen att värdera, säger han.

Om, och i så fall hur många elever som lämnat Uppsalas skolor på grund av oro för Foxtrot-konflikten, kan han däremot inte svara på.

– Hur många som eventuellt är borta kan jag inte svara på i det här sammanhanget. Vi för inte statisk på varför eleverna är borta och jag kan inte heller säga om eleverna är borta av den här orsaken.

”Försiktigt positiv”

Under de senaste dagarna har flera våldsdåd kopplade till konflikten inom Foxtrot skett i Uppsala och Stockholmsområdet.

Trots det säger polischef Jale Poljarevius att han är försiktigt positiv till situationen.

– Det är svårt att beräkna hur situationen utvecklas, men vår synlighet har ökat och inlett en särskild händelse på grund av det här. Särskilda händelser brukar ge effekt på kort tid, men på lång sikt måste vi rikta mer resurser på det här, säger han.

Följ ämnen i artikeln