Rattfylleri med A-traktor kan bedömas som grovt

TT

Publicerad 2022-12-29

Säkerheten kring A-traktorer har debatterats under hösten. Arkivbild.

Rattfylleri med A-traktor ska bedömas på i princip samma sätt som rattfylleri med bil. Det slår Högsta domstolen (HD) fast.

HD:s klargörande kommer efter att man dömt en 15-åring för grovt rattfylleri efter att han kört en A-traktor onykter.

Enligt HD har praxis skiftat i domstolarna för vad som gäller om en A-traktorförare – som intagit alkohol som överstiger gränsvärdet för grovt rattfylleri – ska dömas för vanligt rattfylleri eller grovt rattfylleri.

Nu ska brottet bedömas som grovt om trafikbrottslagens gränsvärden för grovt rattfylleri överskrids, om det inte finns förmildrande omständigheter, enligt HD.

En A-traktor är en personbil, lastbil, eller buss som är ombyggd. Den ska kunna köra högst 30 kilometer i timmen.

Men trots låg hastighet utgör rattfylleribrott med A-traktor en påtaglig risk i trafiken, menar HD. A-traktorer är stora och tunga och en olycka kan få allvarliga följder.

Det aktuella målet handlar om en 15-åring som kört sin A-traktor mitt i natten på en länsväg utan annan trafik. I alkotestet blåste han över gränsen för grovt rattfylleri. Enligt HD finns det inga förmildrande omständigheter och är därför fråga om ett grovt rattfylleri.

15-åringen döms till 30 timmars ungdomstjänst.

Säkerheten kring A-traktorer har varit i fokus under hösten och i november presenterade Transportstyrelsen skärpta krav på A-traktorerna – bland annat krav på bilbälte, vinterdäck och maximalt en passagerare per plats.