Prisprotester över Sverige: ”Folk är jättearga”

Publicerad 2022-12-10

Prisprotester har arrangerats över hela landet.

Folkrörelsen Skiftet har samlat människor som ledsnat på stigande priser.

– Vanligt folk ska kunna leva, säger en av arrangörerna.

Ett hundratal personer samlades runtom i Stockholm i en prisprotest. Från Medborgarplatsen begav man sig sedan ut på ett fackeltåg. Men det är inte bara i huvudstaden arrangerades.

Skiftetrörelsen organiserade under lördagen tjugo prisprotester runtom i Sverige. Från Boden i norr till Malmö i söder.

– Vi protesterar mot Ebba-priserna på el. Vi protesterar mot Icaflationen, att maten blir dyrare och dyrare. Och vi kräver frysta hyror, säger Christian Tengblad som är kampanjare för Skiftetrörelsen.

Frustrationen hittar han i sin egen vardag. Och det är flera i Sverige som lever i en liknande situation.

– Jag och väldigt många bor i en hyresrätt och ser att man vill höja hyrorna med tio procent. Varje gång jag handlar blir maten dyrare, en jäkla limpa bröd kostar 40 spänn och det är mest luft. Och elen blir bara dyrare och dyrare. Så det är för att vanligt folk ska kunna leva.

”Folk är jättearga”

Fackeltåget i Stockholm inleddes med tal och ramsor, med ett hundratals människor på plats. Totalt i Sverige blir man ett tusental deltagare. I tåget marscherade folk med plakat medan facklorna lös upp julhandeln i vintermörkret.

– Vad jag har sett så är det 1 500 personer som anmält att de kommer göra en insats. Då är det ett hundratal som kommer på olika demonstrationer, men det är också många som sitter hemma och tänder ljus. För alla kanske inte kan gå på en demonstration, säger Christian Tengblad.

Människor har tagit sig ut i decemberkylan för att man ledsnat och man kräver ett stopp på prishöjningarna.

– Folk som kommer förbi är jättearga. De är jättearga över att Ebba Busch åkte runt i Sverige med en falukorv och sa ”titta här, det här kommer jag lösa”. De lovade att de skulle ha ett elprisstöd utbetalat första november. Jag har inte fått nåt elprisstöd än.

Priserna har stigit sedan långt innan det blev ett regeringsbyte i Sverige. Det är inte heller första gången som Skiftetrörelsen ordnar protester.

– Vi protesterade redan under den förra regeringen. Jag bryr mig inte om vad de heter, de som sitter på Rosenbad. Jag bryr mig om vad de gör, och den här regeringen gör ingenting eller så gör de dåliga saker. Det spelar ingen roll om det är Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln