Klipp på polisinsats sprids på sociala medier – skriker ”Ta horungen!”

På sociala medier sprids ett klipp som sägs visa en polis som skriker ”Ta horungen” när han jagar en man i Malmö.

Nu har Malmöpolisen bett en åklagare utreda händelsen.

– Allt tyder på att det är en polis som säger detta, stämmer det visar det tecken på ett dåligt omdöme, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Videon uppges vara filmad under natten mot söndagen och på en plats i Malmö. Klippet sägs visa två poliser som springer efter en ung man. Trots att polisen uppmanar den unge mannen att stanna fortsätter han att springa.

”Ta han! Ta horungen! Där, där!”, hörs en av poliserna skrika samtidigt som han och kollegan jagar den unge mannen.

Polisen: Händelsen utreds

Malmöpolisen har undersökt filmklippet men har inte lyckats koppla händelsen till en specifik insats.

– Men vi har ingen anledning att betvivla att detta är filmat i Malmö. Det ser också ut som att klippet skulle kunna vara filmat nyligen, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Polisen har bett åklagaren på Särskilda åklagarkammaren att utreda händelsen. Detta för att ta reda på om någon polisanställd har begått ett brott i samband med händelsen.

– Om det är en polis som säger de här orden, vilket allt tyder på, tyder det på dåligt beslutsfattande och dåligt omdöme. Personen uttrycker sig i allra högsta grad olämpligt, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Under torsdagen meddelar Skånepolisen att de har kopplat ihop händelsen med ett ärende:

”Det är ett larm om misstänkt pågående narkotikahandel vid Malmö borgarskola vid 23-tiden på lördagskvällen” skriver Nils Norling vid Skånepolisens pressavdelning.

När polisen anländer sprang ”ett flertal” personer från platsen, två av dem stoppades och en misstänks nu för ringa narkotikabrott, berättar Nils Norling.

”Jobbar i en förtroendebransch”

Polisen har inte velat kommentera om de vet vilka poliserna som syns i klippet är.

– Vi vill först låta åklagaren pröva det här för att se om det skulle röra sig om något brottsligt. Men vi kommer självklart att prata om de här frågorna, säger Mattias Sigfridsson.

– Vi jobbar i en förtroendebransch och det är viktigt att uppträda på en sätt som inger förtroende, fortsätter han.

GW: Kommer behöva ta ett snack

Leif GW Persson menar att det inte är svårt för Malmöpolisen att ta reda på vem eller vilka poliser som uttryckt sig olämpligt.

– Det låter utomordentligt dumt att uttrycka sig så. Deras chefer kommer behöva ta ett snack med dem, konstaterar Leif GW Persson.

Detta är inte första gången som det uppdagats att poliser har uttryckt sig olämpligt. Nyligen kunde Aftonbladets 200 sekunder avslöja brister på polisutbildningen.

Där larmade poliser och lärare om att pressen på att få ut så många poliser som möjligt har lett till att olämpliga personer blir antagna till polisutbildningarna.

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, vill inte koppla samman den enskilda händelsen i Malmö med Aftonbladets avslöjande.

– Detta är en händelse som inte speglar polisen i stort. Sedan är det ju så att poliser också är människor av kött och blod och saker kan bli fel. Men vi kommer självklart utreda detta, säger han.

Publisert: