SVT presenterar sparpaket – drabbar uppemot 80 tjänster

Niklas Gustafsson

Publicerad 2023-10-04

Under onsdagsmorgonen presenterade SVT ett nytt sparpaket.

Totalt handlar det om 400 miljoner och rör uppemot 80 tjänster.

– SVT arbetar på uppdrag av alla människor i Sverige och vi jobbar hårt för att besparingarna ska drabba publiken så lite som möjligt. Totalt handlar det om 400 miljoner, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

I ett pressmeddelande skriver SVT att de är satta ”under ett stort kostnadstryck”. Tre saker pekas ut som främsta orsaker till situationen: ett ökat kostnadsläge i tv-branschen, kraftigt stigande kostnader för säkerhet och beredskap samt den höga inflationen.

– SVT är folkkärt och viktigt och i allvarliga tider märker vi att behovet av program och nyheter är extra stort. SVT arbetar på uppdrag av alla människor i Sverige och vi jobbar hårt för att besparingarna ska drabba publiken så lite som möjligt. Totalt handlar det om 400 miljoner, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Drabbat uppemot 80 tjänster

En del besparningsåtgärder har redan påbörjats enligt SVT. Framförallt har man minskat lokalytorna i flera städer och sparat in på administration och ledningsfunktioner. Det arbetet motsvarar runt 200 miljoner kronor.

Under onsdagen presenterades ytterligare besparningar. 100 miljoner av dessa har varit kända sedan tidigare, nu presenterades 100 miljoner till i besparningar som ska vara genomförda senast 2025.

Konkret innebär det att SVT drar ner på cirka 70–80 tjänster, främst i Stockholm. SVT ska satsa på digitalisering och automatisering samt besparningar av olika stödfunktioner.

Den teckenspråkiga verksamheten och Nyhetstecken flyttas till Stockholm. Det dras även ner på vikariat och annat externt stöd, framförallt i nyhetsverksamheten.