Nio häktade efter stort narkotikatillslag – kopplas till Bandidos

Publicerad 2023-11-26

Polisen slog till på flera platser i landet vilket resulterade i ett stort narkotikatillslag.

Bland de misstänkta finns en spelmissbrukande kvinna i 60-årsåldern och en man i 20-årsåldern som tidigare rymt från SiS-hem.

– Vi ser att det här handlar om ganska många miljoner. Tiotal miljoner, säger åklagare Stefan Lind som leder utredningen.

Nio personer har häktats efter det stora narkotikatillslaget tidigare i veckan.

Genom koordinerade insatser runt om i Sverige kunde polisen slå till mord flera personer, bland annat i Västsverige och i region Bergslagen.

– Jag ser i den bevisning som vi har hittills att det här är en kedja som hänger ihop. Det är personer som har vidtagit vissa åtgärder i syfte att det här ska genomföras. Jag menar att vi har en huvudman eller huvudmän, kurir, möjliggörare och smugglare, säger Stefan Lind. 

Han menar på att det är en samling personer som har möjliggjort verksamheten.

Stefan Lind berättar att det rör sig om en mängd på drygt 160 kilo som har beslagtagits till ett värde på ett tiotal miljoner. 

– Det ligger på väldigt höga straffvärden som det handlar om. 

Kopplas till Bandidos

Beslaget kopplas till mc-nätverket Bandidos.

– Det nätverk som det i huvudsakligen är kopplat till i Västsverige är Bandidos. Men vi utesluter inte utländska kopplingar, säger Stefan Lind. 

Det handlar om en blandning av människor som nu har häktats, såväl unga som äldre.

– Man utnyttjar personer som gör vissa delar i en brottskedja och det här ser vi i ganska många fall. Man har inte en eller två personer som gör allt utan man utnyttjar vissa personer som gör vissa mindre delar. Sedan är det vissa personer som har mer centrala roller, till exempel den som kör bilen som är en väldigt central figur, säger Stefan Lind och fortsätter:

– Man pratar mycket om möjliggörare och det är många som är det. Det är sällan man ser en person på hög nivå i ett kriminellt nätverk som själv hanterar narkotikan fysiskt utan det är andra som gör det, möjliggörarna.

Kvinna misstänks ha kört bil

Bland de misstänkta finns en kvinna i 60-årsåldern som tidigare har dömts för bedrägeri.

Hon har miljonskulder och i en dom står det att hon började spela på nätet och vann lite pengar. Detta eskalerade senare i ett missbruk, står det i domen.

– Vi misstänker att hon har kört den bil som narkotikan transporterades i, så hon har en viktig roll. Man ska säga att det inte är så ovanligt att man använder kvinnor i viss mån och äldre kvinnor. Det handlar om att hitta personer som inte drar till sig polisens intresse så kallade ”gröna personer”, säger Stefan Lind.

Även en 27-årig man är misstänkt och som pekats ut ha en koppling till gängkriminalitet. I en dom står det att mannen ska ha synts umgås med personer från det kriminella mc-nätverket Bandidos. Mannen har tidigare dömts för flera brott.

Bland de misstänkta finns även en man i 20-årsåldern med en bakgrund lik många andra unga som dras in i kriminalitet. En placering på ett SiS-hem i hopp om att bryta hans missbruk och kriminalitet.

Rapporter från hemmet beskrev honom som trevlig observant och att han ”håller sig utanför de andra ungdomarnas konflikter och bråk”. Pojken omplacerades senare till ett HVB-hem på grund av ”gott uppförande”. Men dagen efter placeringen rymde pojken från hemmet i en bil som misstänks ha varit stulen.